Ga naar Content

Nieuwe directeur moet Haarlems Museum van de Geest uit dal loodsen

Het noodlijdende Museum van de Geest aan de Schotersingel in Haarlem heeft een nieuwe directeur. Marije Kool moet het vastgestelde reddingsplan uitvoeren om het museum rond mentale gezondheid weer levensvatbaar te maken. Ze volgt per 1 mei interim-bestuurder Eelco Damen op. 

Marije Kool, directeur Museum van de Geest Haarlem - Foto: Museum van de Geest

Marije Kool (1977) heeft veel ervaring in de culturele sector. Zo was ze de afgelopen tien jaar zakelijk directeur van Teylers Museum in Haarlem en later van het Zaans Museum in Zaandam. Daarvoor werkte ze onder meer voor Nationale Opera en Ballet, het Amsterdam Museum en filmmuseum Eye in Amsterdam. 

Het Museum van de Geest in Haarlem-Noord kampt met flinke financiële problemen. Door de coronacrisis was het museum lang gesloten. In oktober vorig jaar zag het er zelfs naar uit dat het museum failliet zou gaan, maar de gemeente Haarlem trekt 900.000 euro uit voor een reddingsplan voor de komende twee jaar.

Flinke uitdaging

Kool heeft zin in de nieuwe klus, maar bevestigt dat het een hele uitdaging wordt: "Het Museum van de Geest is een van de meest relevante musea van Nederland. Maar door de unieke combinatie van mentale gezondheid in een museale context valt het museum tussen wal en schip en ontvangt het geen structurele subsidie."

"Ik kijk ernaar uit om me samen met de bevlogen medewerkers, vrijwilligers, betrokken zorginstellingen en bestuur te gaan inzetten om de toekomst van Museum van de Geest veilig te stellen. De verhalen die door Museum van de Geest verteld én uitgelokt worden, mogen niet verdwijnen."

Tekst loopt door onder de foto.

Museum van de Geest Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het museum moet zien te overleven met veel minder betaalde medewerkers. De vier GGZ-instellingen die het museum hebben opgericht, beloven ook meer geld uit te trekken om het Museum van de Geest overeind te houden. De gemeente Haarlem is eigenaar van het voormalige Dolhuys. Het monumentale pand is een aantal jaar geleden ingrijpend gerenoveerd op kosten van de gemeente. 

De geschiedenis van het Dolhuys

Het oudste deel van het gebouw werd al in 1320 gebouwd. Toen lag het nog buiten de stadsgrenzen van Haarlem. De eerste eeuwen werden er melaatsen (mensen met lepra) ondergebracht. 

In 1559 volgde een grote verbouwing en werd het pand een 'dolhuis'. Een plek waar mensen met mentale problemen (toen 'dollen' genoemd) werden opgevangen. 

Lastige patiënten werden opgesloten in veertien isoleercellen, die nog altijd intact zijn. Het pand aan de Schotersingel bleef in de eeuwen daarna een plek waar zorg werd verleend. Aan syfilispatiënten en later aan ouderen en kinderen. Ook zat er lang een crisisopvang van de GGZ. 

Van zorgcentrum tot museum

In 2002 werd het een museum op initiatief van de 'Founding Fathers'. Dat zijn GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ inGeest, Arkin en Parnassia Groep. Het museum heette eerst Het Dolhuys, later werd dat het Museum van de Geest. 

In 2005 kreeg het museum de Nederlandse Design Prijs. Twee jaar later volgde een eervolle vermelding bij de European Museum of the Year Awards. In 2022 ontving het Museum van de Geest die prijs echt. Marije Kool is overigens de Nederlandse correspondent van die Europese museumprijs.

Dolhuys Haarlem, tekening uit 1783 - Foto: Noord-Hollands Archief

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]