De molshoop: voor sommigen een vloek, voor anderen een zegen. Dit jaar zie je ze meer dan anders. Wat is er aan de hand?
Overal in het Noord-Hollandse landschap duiken ze op: kronkelende sporen van opgeworpen aarde, onderbroken door kleine heuveltjes. De zogenoemde mollenritten tekenen weilanden, tuinen en bermen.
Dat is volgens Elze Polman, mollenexpert bij de Zoogdiervereniging, niet gek voor deze tijd van het jaar. "Mannetjes mollen gaan nu op zoek naar een vrouwtje." Het biedt de vereniging elk jaar de uitgelezen kans voor een mollentelling.
Toch is er dit jaar wel degelijk iets anders aan de hand. Door de hoge grondwaterstand, als gevolg van het natte weer, staan de diepere gangen van de mol onder water. Hierdoor is het zoogdier genoodzaakt zijn nieuwe tunnels dichter aan de oppervlakte te graven. En dat betekent meer molshopen.
Fluwelen vacht en geavanceerde graafpoten
Voor Polman is deze periode, zo net voor de lente, tijdens de paartijd van de mollen, de ideale tijd om mollen te tellen. Hoe Polman de liefdesrelatie van een mol omschrijft? Als een haat-liefde, met een aantal conservatieve gebruiken.
"Mannetjes vechten elkaar de tent uit voor een vrouwtje. Eenmaal een paringspartner gevonden, is de liefde van korte duur."
Een vrouwelijk molletje is kort drachtig, waarna haar jonge worden geboren. Na een paar weken laat ze die alleen, en vertrekt ze weer. Polman: "De mol is het grootste deel van zijn leven alleen."
Jan Boshamer, vrijwilliger bij de vereniging voor zoogdieren, heeft een bijzondere fascinatie voor het 'bijna blinde diertje'.
Hij vindt het intrigerend hoe dit zoogdier zich in de loop der evolutie heeft aangepast. Met een vacht zo zacht als fluweel, die mede door zijn graafpoten bijna door de grond heen zwemt. En dat doet het niet onverdienstelijk, aldus de vrijwilliger. "Een klein beestje van nog geen 20 centimeter maakt in een uur tijd een gangetje van 15 meter."
"Hoe mooier de tuin, hoe vaker de mol opduikt"
In zijn achtertuin in Julianadorp spot Boshamer de mol ook geregeld. Een bobbel in het gazon vervelend? Welnee! Sterker nog: hij heeft het graag. De bulten zand zijn namelijk een teken van ondergronds: een bewijs voor een luchtige grondstructuur. "Het is daarnaast ook belangrijk voor een gezonde afwatering," zegt hij.
'Gigantische toename' molshopen
Ook Polman beaamt dat de mol een nuttige functie heeft in het ecosysteem. Het dier speelt onder meer een belangrijke rol in de voedselketen onder de grond. "Zo houdt 'ie van slakken, larven en andere insecten die de planten aanvreten."
Toch zit niet iedereen te wachten op grote hopen zand in het strakke gazon. Dick Woudsma, alias 'de beste mollenvanger van Noord-Holland', ziet de afgelopen weken een 'gigantische' toename in verzoeken om mollen te verwijderen.
Na jaren van mollen vangen weet hij: 'hoe mooier de tuin, hoe vaker de mol opduikt'. Veel tijd om dat precies uit te leggen heeft hij niet, hij moet door naar Limmen. Mollen vangen.
Bestrijding heeft weinig zin, zegt Polman. "Waar een mol verdwijnt, neemt al snel een nieuwe mol zijn plaats in. Hoe meer je het dier met rust laat, hoe minder hopen je krijgt."