Yara uit Haarlem en Sebastiaan uit Beverwijk dromen van een shorttrackmedaille op de Special Olympics World Winter Games volgende maand in Italië. Aan het toernooi, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking, doen vijftienhonderd atleten mee uit meer dan honderd landen. Met de deelname aan de Special Olympics gaat voor Yara en Sebastiaan een droom in vervulling.
Yara en Sebastiaan gaan voor goud tijdens de Special Olympics in Turijn - NH Nieuws
Al jaren zijn de twee op zaterdag voor dag en dauw te vinden op de ijsbaan in Haarlem. Daar schaven ze onder leiding van hun bevlogen coach Marjolein aan hun techniek en conditie. De schaatstrainingen worden georganiseerd door de Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland, kortweg Stichting A.S.K.
"Ik vind het niet erg om vroeg op te staan. Lekker schaatsen, daar word ik vrolijk van"
Officieel heet het toernooi de Special Olympics World Winter Games 2025. De spelen duren een week en worden volgende maand van acht tot en met vijftien maart gehouden. Ruim 1.500 sporters uit 103 landen komen in Turijn samen om hun talenten te tonen op dit wereldpodium. De 21 sporters Special Olympics Team NL zijn actief in vijf takken van sport; alpine skiën, dansen, langlaufen, shorttrack en snowboarden. Yara en Sebastiaan hebben zich dus speciaal gericht op het shorttrack-toernooi.
Een droom
Voor de beide schaatsers is deelname aan het toernooi alsof er een droom uitkomt. "Het is mijn droom dat het allemaal goed gaat daar. En we hebben hele goede medewerkers en daar ben ik trots op", zegt Sebastiaan. Ook Yara droomt over de wedstrijden van volgende maand. "Ik droom dat ik over de baan schaats en dat ik lekker mijn ding doe. Ook als ik de wedstrijd niet win, heb ik gewonnen, alleen al door mee te doen" zegt ze.
"Ook als ik de wedstrijd niet win, heb ik gewonnen, alleen al door mee te doen"
Beperkingen
Sebastiaan van Luijn is 43, werkt in de groenvoorziening en lijdt aan het syndroom van Sotos. Het Sotos syndroom is een erfelijke aandoening waarbij kinderen een typisch uiterlijk hebben met een groot hoofd en een grote lichaamslengte, in combinatie met gedrags- en leerproblemen. Ook hebben mensen met het Sotos syndroom vaak heel grote handen en voeten. Sebastiaan praat makkelijk over zijn beperking. Op de vraag of hij bij het schaatsen last heeft van zijn beperking is het antwoord eenvoudig: "Nee hoor dat gaat prima."
Yara van Drunen Littel is 29 en werkt sinds kort in de catering. Zij werd geboren met het syndroom van Williams. Kinderen met Williamssyndroom hebben vaak een verstandelijke beperking. Door kenmerken in hun gezicht kunnen ze op elkaar lijken. Vaak hebben ze problemen met hun hart en de bloedvaten. De oorzaak is dat een stukje chromosoom mist. Yara vertelt dat ze juist schaatst om minder last te hebben van haar gezondheid. Ze heeft namelijk ook last van astma en het schaatsen helpt haar beter te kunnen adem halen.
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]