Ga naar Content

Bomenkap bij BovenIJ ziekenhuis gaat door, ondanks bezwaar artsen en psychiaters

De kap van tien bomen vlak bij het BovenIJ ziekenhuis en kliniek Mentrum in Amsterdam-Noord gaat door, ondanks het bezwaar van een groep artsen en psychiaters. Vanwege de aanleg van een fietsbrug moeten de bomen verdwijnen. Volgens de artsen betekent de bomenkap aantasting op de leefomgeving van patiënten en gaat het in tegen duurzaamheid. 

Foto: AT5

Toch oordeelt de rechtbank anders: "Het feit dat de individuele artsen verantwoordelijk zijn om de best mogelijke zorg aan hun patiënten te verlenen, en daartoe de eed van Hippocrates hebben afgelegd, betekent niet dat zij een rechtstreeks belang hebben bij de omgevingsvergunning."

Dat artsen van een ziekenhuis vlak bij de bomen en daarnaast psychiaters van een psychiatrische kliniek bezwaar maken, maakt hen volgens de rechtbank geen rechtspersonen. "Zij zijn evenmin gemachtigd door het ziekenhuis of de kliniek, die wel belanghebbend zijn, maar zelf geen bezwaar maakten", aldus de rechtbank. De gemeente zou daarom 'terecht de bezwaren van artsen niet in behandeling genomen hebben'. 

Welzijn 

De groene omgeving draagt volgens de artsen bij aan het welzijn. "De bomen dragen bij aan het werkplezier van het personeel en de gezondheid van medewerkers en patiënten", was een van de argumenten van de verzoekers. Daarnaast zou het voor opgenomen patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen 'afschuwelijk zijn als deze bomen gekapt zouden worden'. "Deze patiënten, die gedwongen opgenomen zijn en veelal binnen zitten, kijken uit over de bomen en het water."

"Het BovenIJ ziekenhuis en Mentrum hadden op kunnen komen tegen de verleende omgevingsvergunning"

Rechtbank Amsterdam

De voorzieningenrechter laat weten dat het verzoek tegen de kap duidelijk is onderbouwd door de artsen. Toch is er naast hen niemand anders in kwestie 'die als belanghebbende namens patiënten kan optreden'. "Zoals hiervoor is overwogen, hadden het BovenIJ ziekenhuis en Mentrum op kunnen komen tegen de verleende omgevingsvergunning", zo stelt de rechtbank. "Hoewel begrijpelijk is dat het voorgaande voor verzoekers, die geen juristen zijn, ingewikkelde juridische materie is, kan dat niet tot een andere conclusie in deze zaken leiden." Zo hadden de artsen en psychiaters juridische bijstand moeten inschakelen om tegen de kap in te kunnen gaan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]