Groepen uitsupporters vanuit heel Europa komen maar wat graag naar de stad als hun ploeg hier speelt. Maar dat betekent dat er veel politie-inzet nodig is. Galatasaray was eind januari wel welkom, maar Lazio Roma was dat in december bijvoorbeeld niet. Op basis van welke factoren wordt zo'n beslissing gemaakt?
Echt hele duidelijke richtlijnen die gevolgd kunnen worden zijn er volgens hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers niet. Er ontbreekt internationale samenwerking en er zijn veel verschillende partijen met verschillende belangen. Olfers: "Uiteindelijk heeft de voetbalwereld één doel, want de UEFA wil dat de wedstrijd doorgaat met uitsupporters. Punt. Dat wil de KNVB ook, dat is hun belang."
Politiecapaciteit
Tegelijkertijd is er vanuit de bonden ook de wens dat alles veilig verloopt, maar op dat vlak ligt de verantwoordelijkheid ook voor een groot deel bij de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. "En daar clasht het", aldus Olfers. "De politie roept steeds vaker: we komen niet uit met onze capaciteit."
Dat kwam ook naar voren toen AT5 meeliep met de ME, die duizenden Galatasarayfans begeleidden in de stad. Er waren zo'n 400 agenten nodig om het in goede banen te leiden, maar die had algemeen politiecommandant Piet Kelder graag elders ingezet.
Volgens Olfers is er vanuit de UEFA en KNVB de wens dat agenten op het voetbal worden ingezet, maar tegelijkertijd begrijpt de hoogleraar dat er in de maatschappij verontwaardiging kan ontstaan. "Ik denk ook dat er best wat Amsterdammers zijn die zeggen: luister, hier is een illegale demonstratie gaande in mijn straat en ik kan er niet doorheen. Waar is de politie? Je kan maar één keer die capaciteit inzetten."
Internationale uitdagingen
Op landelijk niveau gebeurt het regelmatig dat er uitsupporters worden geweerd. Vanaf 2009 zijn er al geen uitfans meer van de bezoekende club tijdens Ajax-Feyenoord. Het is landelijk nou eenmaal makkelijker te handhaven, vanwege nationale stadionverboden en goede communicatie tussen bonden, clubs en justitie.
Internationaal gezien is dat lastiger. De UEFA heeft daar dus een belangrijke stem, maar uiteindelijk bepaalt de lokale driehoek of uitfans welkom zijn. De Amsterdamse driehoek, dus politie, justitie en burgemeester, laat in een reactie weten dat zij iedere wedstrijd afzonderlijk beoordelen. Steun vanuit de KNVB of UEFA ervaren ze niet wanneer ze besluiten uitfans te weren.
Frank Paauw, vorig jaar nog chef van de Amsterdamse politie, zei eerder al dat het toelaten van uitfans niet meer zo vanzelfsprekend is. Paauw is nu bondsvoorzitter van de KNVB en wilde zich er nu niet over uitlaten.
Ondertussen ontbreekt het volgens Olfers aan internationale richtlijnen en communicatie, want zo stelt zij, een nationaal stadionverbod voorkomt vaak niet dat iemand wel de grens over reist. Een Europees stadion/meereisverbod is er simpelweg niet. Dus blijft het keuze van toelaten vooral gebaseerd op communicatie tussen lokale driehoek, UEFA en de autoriteiten en clubs van over de grens.
'Vaker dit besluit'
Daarom begrijpt Olfers dat de keuze die het lokale bestuur moet maken regelmatig een lastige is, maar dat een uitsupportersverbod soms onvermijdelijk is. "Ik denk ook dat er een grens zit aan wat je aan capaciteit hebt en wat voor keuzes je kunt maken als burgemeester", legt de hoogleraar uit. "Als je dan over bepaalde informatie beschikt, en dat je denkt: dit gaat fout in mijn stad, dan denk ik dat het mogelijk vaker zal voorkomen dat er tot dit besluit gekomen wordt."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]