Ga naar Content

Haarlemmers opgepast: de haan van de Bakenessertoren waakt weer over de stad

De haan van de Bakenessertoren zit weer op zijn plek en blinkt zoals hij jaren niet heeft geblonken. Daarmee is de symbolische functie van de top van de toren hersteld. 

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge legde de blinkende haan vast toen die donderdagochtend op de toren was geplaatst - Foto: Anja van Zalinge op BlueSky

Vanaf de straat is hij nog niet te zien. Er staan immers nog steeds steigers rond de torenspits. Maar sinds donderdagochtend zit hij toch echt weer op zijn vertrouwde plek: de gouden haan van de Bakenessertoren. Blinkend van trots, want de haan is, net als de volledige toren, grondig opgeknapt.

Hoogste punt bereikt

Dat de haan weer staat, betekent niet dat de restauratie van de Bakenesserkerk helemaal klaar is. “Je kunt het vergelijken met de bouw van een huis”, legt bouwhistoricus Maarten Enderman namens de gemeente Haarlem uit. “Het hoogste punt is nu bereikt.” 

“De haan staat er weer op, de bekroning is weer verguld en het loodwerk is bijna afgerond. De top van de toren is daarmee zo goed als klaar. Dan kan er binnenkort worden afgedaald met de werkzaamheden. Zo kunnen de steigers ook stapje voor stapje worden afgebroken.”

Naar verwachting is de restauratie in de loop van maart volledig afgerond. Dan hebben de werkzaamheden ruim een jaar geduurd.

Tekst loopt door onder de foto.

De Bakenessertoren een jaar geleden, vlak voordat de steigers werden geplaatst - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Als de steigers helemaal weg zijn, krijgen de binnenstadbewoners een ander uitzicht dan ze gewend waren. De toren is teruggebracht in de oorspronkelijke kleurencombinatie: rood, crème en grijs. De basis is uitgevoerd in rood baksteen, de romp heeft een crèmekleur en de spits is loodgrijs. 

48 meter hoge toren ook 's avonds goed te zien

De 48 meter hoge toren is voortaan ook ’s avonds goed te zien. Door nieuwe verlichting is de hele toren, van de basis tot de spits, duidelijk zichtbaar zodra het donker wordt. De wijzers van de klokken zijn verlicht en bovenop de toren staat er dus een blinkende gouden haan.

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge klom donderdagochtend de Bakenessertoren op om de terugkeer van de haan met eigen ogen te bewonderen. Ze deed met foto’s en video’s verslag via social media. Op de wat grauwe ochtend vormt de blinkende, vergulde haan een opvallend contrast met de in nevelen gehulde skyline van de stad.

Tekst loopt door onder de foto.

De haan vlak voordat die op de top van de toren wordt geplaatst - Foto: Anja van Zalinge op BlueSky

Religieuze functie van de haan

“Ik was daar zelf helaas niet bij”, vertelt Enderman, “maar op basis van de foto’s vond ik de haan er niet oud uit zien. Die zal lang na de bouw van de toren zijn toegevoegd.” Tot en met de jaren ‘50 van de vorige eeuw had de eeuwenoude toren, onderdeel van de Bakenesserkerk, vooral een religieuze functie. 

“De haan was een symbool voor christenen”, legt Enderman uit. “In de nacht dat Jezus werd gevangengenomen, verloochende zijn leerling Petrus hem driemaal voor de haan kraaide. De haan waarschuwt Haarlemmers ervoor om goed te leven.”

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]