Ga naar Content

Rasverteller en bioloog Arthur Oosterbaan stopt: "Ik blijf dat jongetje in de duinen"

Na 30 jaar stopt Arthur Oosterbaan binnenkort als conservator van natuurcentrum en zeehondenopvang Ecomare. Al die jaren vertelde hij via excursies, tentoonstellingen en media-optredens het verhaal over de natuur op en rond Texel, hoe mooi de wereld eigenlijk is. Een passie waar de veldbioloog nooit helemaal mee zal stoppen. 

Arthur Oosterbaan bij de haaien, stopstukken in de collectie van Ecomare - Foto: NH Media

Arthur Oosterbaan werd voor velen bekend omdat hij regelmatig uitleg gaf op radio, televisie en in de krant over alles wat de natuur bood op en rond Waddeneiland Texel. Hij werd 64 jaar geleden geboren in Leeuwarden en kwam met zijn ouders vaak op Ameland. Daar struinde hij als kleine jongen door de duinen en over het strand en verbaasde zich over de schoonheid van de wereld. 

"Ik kan me nog steeds verwonderen over de natuur. Die is zo verschrikkelijk sterk. We onderschatten dat wel eens", vertelt Oosterbaan op zijn vertrouwde werkplek Ecomare bij De Koog op Texel. Hij gaat binnenkort aan de slag met zijn laatste kunststukje: "We gaan een expositie maken over Texel over 50 jaar. Hoe ziet de natuur er dan uit, welke invloed hebben bijvoorbeeld landbouw en massatoerisme?"

Tekst gaat verder onder de foto...

Foto: NH Media

"Als je natuur wilt behouden dan moet je er eerst liefde voor krijgen"

Arthur Oosterbaan, conservator Ecomare

De veldbioloog struint nog altijd langs de kust waar in al die jaren al zoveel bijzondere vondsten werden gedaan. "Ik kan me nog goed de vondst van de haringkoning herinneren in 2009. Daar was ik volledig door verrast. Ze waren hier nog nooit in de buurt gezien. En het meest heftige dat ik heb meegemaakt is de stranding van bultrug Johanna op de Razende Bol in 2012."

Die bultrug strandde en zorgde voor veel commotie. Dierenliefhebbers wilden dat de bultrug gered werd. Er waren ook meerdere pogingen en de emoties liepen hoog op. "We zijn toen zelfs met de dood bedreigd toen we naar buiten brachten dat het dier niet te redden was. Dat heeft veel met me gedaan."

Tekst gaat verder onder de foto...

Foto: NH Media

"Ik voel me af en toe de programmabruller van het circus: komt dat zien, komt dat zien: de vrouw met de baard! Dat zit gewoon in mijn aard. Ik wil de mensen laten zien hoe mooi de natuur is, hoe interessant het allemaal is. Als je natuur wilt behouden dan moet je er eerst liefde voor krijgen. Daarom heb ik dit beroep gekozen en eigenlijk is mijn vak nooit veranderd. De natuur wel."

Veranderingen in de natuur

In de 30 jaar als conservator heeft hij de natuur flink zien veranderen. Klimaatverandering laat al duidelijk sporen na, ook op Texel. "Voor veldbiologen is dit een enorm interessante tijd. Er gaat van alles mis, maar er gebeuren heel onverwachte dingen. Wat ik hier aan nieuwe planten en dieren heb binnen zie komen. Zeepaardjes bijvoorbeeld, die hebben we nu ook in de opvang, dat hadden we vroeger nooit."

Oosterbaan stopt per 1 maart officieel als conservator. Als je dan ook nog zijn eerste jaren als natuurgids erbij optelt, is hij dan 34 jaar bij Ecomare in dienst geweest. Texel zal hij nooit verlaten, maar hij wil wel meer tijd doorbrengen bij zijn vriend in Den Bosch. En stilzitten dat zit er zeker niet in. "Ik ga kijken wat de toekomst biedt, ik blijf altijd veldbioloog. Ik blijf altijd dat jongetje in de duinen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]