Tienduizenden nieuwe woningen zijn er nodig in Noord-Holland. Een enorme opgave, die per gemeente op een andere manier wordt ingevuld. In gemeente Dijk en Waard is gekozen om van het gebied rond treinstation Heerhugowaard een woonwijk te maken. Om de geplande 1.600 woningen te kunnen realiseren, wordt er voor het eerst de hoogte in gebouwd.
Het bekende beeld in middelgrote landelijke gemeenten zoals deze, is dat van wijken met rijtjeswoningen: auto voor de deur en over het algemeen een voor- en achtertuintje. Maar de vraag naar type woningen is tegenwoordig veel gevarieerder, de behoefte aan woonruimte is voor veel mensen heel dringend en de auto wordt in veel plaatsen steeds meer als een last ervaren.
Kortom: er zijn andere oplossingen nodig. Eén daarvan is het bouwen van appartementengebouwen rond OV-knooppunten, vanuit de wens en gedachte dat nieuwe bewoners minder afhankelijk zijn van een auto en eerder voor openbaar vervoer en de fiets kiezen.
Uniek voor Dijk en Waard, realiseert projectmanager Jan Thijs Dijkstra van de gemeente zich: "Dit is de eerste wijk waarin je stedelijk, bij elkaar, de hoogte in gaat. Om ook natuur te behouden en niet alles vol te bouwen, is daarvoor gekozen."
Aan de Stationsweg komen ook bushaltes en parkeergelegenheid, zodat de verschillende soorten mobiliteit goed op elkaar aansluiten.
Tekst gaat verder onder de foto.
Aansluiten op de natuur
Zo hoog als in Amsterdam of andere grote steden worden de gebouwen niet en in het ontwerp is ook nagedacht hoe de nieuwbouw geen barrière vormt voor de omliggende natuur. Het eerste complex dat al klaar en bewoond is, is De Groene Trede.
Hier is de bedoeling om aan te sluiten op de omgeving. En dat is goed te zien: de kant die zicht heeft op het naastgelegen Broek op Langedijk, bouwt terrasgewijs omhoog en de gevels van het gebouw zijn voorzien van bakken met planten die van nature in de omgeving voorkomen.
Een zachte overgang van natuur naar bebouwing, waar kersverse bewoonster Gerda Woltjer blij mee is: "Het is heel mooi en in de zomer zie je allemaal bijen vliegen.". Sowieso kwam deze woning voor haar als een geschenk, omdat ze binnen de gemeente op zoek moest naar een nieuwe woonplek: "Voor mij is het ideaal. Ik heb geen auto, zit dicht bij het ov en op fietsafstand van mijn werk."
Het eerstvolgende gebouw dat gereedkomt, is 3KWARTIER. Dit project wordt eind 2025 opgeleverd.
In deze serie over woningbouw in Noord-Holland kijken we hoe Provincie Noord-Holland in overleg met gemeenten oplossingen zoekt voor de woningnood. Welke keuzes worden gemaakt om naast het bouwen van voldoende woningen, de provincie ook aantrekkelijk te houden om in te werken en te ontspannen.
In Expeditie Noord-Holland onderzoeken we meerdere belangrijke thema's binnen onze provincie, zoals woningnood, klimaat of bereikbaarheid. We zien met welke opgaven en uitdagingen burgers, gemeenten en de provincie worden geconfronteerd en welke oplossingen daarvoor gevonden worden.
Eerdere series zijn te vinden op de pagina Expeditie Noord-Holland.