Ga naar Content

Miskraam tijdens gewelddadige overval, verdachte door 'gepruts' op vrije voeten

Een rechtszaak over een gewapende woningoverval in Alkmaar is uitgesteld omdat het dossier niet compleet is. De verdachte komt daardoor op vrije voeten. Tot ontsteltenis van het nu 36-jarige slachtoffer, die tijdens de overval een miskraam kreeg.

De rechtbank in Alkmaar - Foto: NH Media / Michiel Baas

De spanning is donderdagmiddag voorafgaand aan de zitting in Alkmaar te voelen. Vrienden en familie van het slachtoffer en van de 21-jarige verdachte zijn aanwezig in de rechtbank. De vrouw werd op 13 december 2023 rond 22.00 uur bij haar woning aan de Baangracht opgewacht en overvallen.

Ze verklaart te zijn bedreigd met een pistool - er werd niet geschoten - en twee overvallers met bivakmutsen eisten hardhandig dat de kluis geopend werd. De mannen vertrokken zonder buit toen er mensen op haar geschreeuw afkwamen en aanklopten. Ze vluchtten vervolgens richting het Kennemerpark, waar ze nog door twee getuigen zijn gezien.

Slachtoffer kreeg miskraam

Het slachtoffer werd niet door haar bedreigers verwond, maar de overval heeft grote impact op de Alkmaarse. Tijdens de beroving krijgt zij namelijk wél een bloeding, dat blijkt een miskraam te zijn. Ze wijt het aan de stress die de overval met zich mee bracht.

Er is één verdachte in beeld: Murat B. (21) uit Barendrecht. Hij wordt verdacht van het medeplegen van een poging tot diefstal met geweld. De jonge verdachte beroept zich echter op zijn zwijgrecht. Ook op simpele vragen, zoals: 'Kent u iemand in Alkmaar?' geeft hij geen antwoord, maar verwijst naar zijn advocaat. Het frustreert de rechters zichtbaar.

Ontbrekend DNA-onderzoek

Bij de overval blijkt ook DNA te zijn achtergelaten: op een rol tape en op de jas van het slachtoffer. Het gaat om een mengspoor, waarin DNA van meerdere personen is gevonden. Ook het erfelijk materiaal van de verdachte zit er bij, maar de zogenoemde 'matchkans', de kans dat het ook daadwerkelijk van hem is, is vervolgens niet berekend.

Lees ook

Wanneer de rechter de officier van justitie vraagt waarom dat belangrijke onderzoek ontbreekt, moet hij het antwoord schuldig blijven. Hij vraagt de verdere behandeling van de zaak uit te stellen om dit alsnog te kunnen laten uitzoeken. "De rest van de bewijslast is matig en voor het grootste deel gebaseerd op dit DNA", geeft de officier toe.

De advocaat van de verdachte reageert hoogst verbaasd op het verzoek. Zij stelt dat het OM alle kans heeft gehad dit te laten doen, steeds op het belang van het gevonden DNA heeft gewezen en kennelijk verzuimd heeft het dossier goed af te leveren. "Gepruts", noemt zij het later buiten de zittingszaal.

Voorarrest verdachte opgeheven

Zij eist dat haar cliënt - die inmiddels zeven maanden vastzit - vrij komt, mocht er uitstel volgen in de zaak. En dat gebeurt. "Voor de rechtbank speelt mee dat de beschuldigingen ernstig zijn, het DNA in deze zaak belangrijk is en het van belang is dat die matchkans wordt uitgezocht."

Ook schorst de rechter de voorlopige hechtenis van Murat B. "Dit doen we omdat er nu uitstel komt en de belangen van de verdachte steeds prangender worden. Ook vinden wij het belangrijk dat u weer naar school kunt. Wel moet u bij de volgende zitting aanwezig zijn."

De beslissing van de rechtbank leidt tot tranen bij het slachtoffer. Teleurgesteld en vol ongeloof verlaat ze, gesteund door familie en vrienden, de rechtbank. Er zijn bij hen grote zorgen of de verdachte wel uit haar buurt blijft. Ook vragen zij zich af of hij nu niet zal vluchten.

Tot 6 februari heeft het Openbaar Ministerie de tijd om de zaken op orde te brengen. Dan gaat de inhoudelijke behandeling verder.

Reactie Openbaar Ministerie

"Het OM werd met het ontbreken van het waarschijnlijkheidsoordeel ter zitting geconfronteerd", laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan NH weten. "In dit onderzoek ging het om twee keer een match met de DNA-databank, die pas achteraf plaatsvond. Daardoor ontbrak het waarschijnlijkheidsoordeel in de rapportage. In zaken waarin de match direct plaatsvindt, geeft het Nederlands Forensisch Instituut dat oordeel meteen. Tot gisteren is dat niet door het OM opgevraagd."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]