Morgen wordt begonnen met het snoeien van de karakteristieke knotwilgen langs de Liniedijk in Heemskerk. Een legertje vrijwilligers treedt aan om ruim 200 wilgen bij Fort Veldhuis een grote knipbeurt te geven. Is dat nodig en waarom gebeurt dat niet als het weer een beetje beter is? We stellen vijf 'wilgen vragen' aan IVN-deskundige Marc van Schie.
Waarom staan er eigenlijk wilgen bij Fort Veldhuizen?
De wilgen staan langs de Liniedijk die een onderdeel vormt van de Stelling van Amsterdam. De dijk bij Heemskerk maakt deel uit van een lint van dijken dat de verdedigingswerken van de stelling met elkaar verbindt. De bedoeling van de wilgen was tweeledig. Ten eerste waren ze bedoeld als camouflage op de dijk en ten tweede konden de gebruikers van de forten het snelgroeiende wilgenhout gebruiken als stookhout. Tegenwoordig hebben de bomen vooral een landschappelijke functie.
Waarom wordt er nu gesnoeid en niet als het weer een beetje beter is?
Wilgen worden net als veel andere bomen in het najaar en de winter gesnoeid omdat dan de sapstromen in de boom dan stil liggen. Als je de boom in het voorjaar of de zomer zou snoeien is het risico groot dat de boom doodbloedt. Wilgen kun je knotten vanaf eind oktober tot begin maart. In het voorjaar 'ontwaken' de sapstromen en begint de boom uit te lopen.
Waarom moeten vrijwilligers de bomen snoeien, worden de bomen niet onderhouden door provincie of gemeente?
De wilgen langs de Liniedijk vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland. Die heeft het beheer ervan weer overgedragen aan Landschap Noord-Holland, maar die club heeft veel taken en maar weinig personeel. Daarom heeft Landschap Noord-Holland aan de natuurvereniging IVN gevraagd het knotten van de wilgen door haar vrijwilligers te laten uitvoeren. En dat gaat al jaren goed. Landschap Noord-Holland zorgt voor gereedschap en materiaal, IVN trommelt vrijwilligers op die de handen daadwerkelijk uit de mouwen steken.
Wat gaat er mis als de wilgen niet geknot worden?
Als je wilgen niet geknot worden de snelgroeiende uitlopers op de knot op den duur te zwaar en dan vormen ze een gevaar voor de vitaliteit van de boom. De stam kan scheuren of de boom kan omwaaien. Dus als je ooit begonnen bent met het knotten van een wilg zul je die eens in de paar jaar moeten knotten. Alleen dan blijft de knotwilg gezond. Dit jaar wordt ongeveer de helft van de 350 wilgen langs de Liniedijk geknot, om en om. Een deel van de knot-begroeiing blijft dus gespaard. De uitlopers van de wilg zijn een belangrijke schuilplaats voor vogels en insecten. Door maar de helft van de wilgen niet te knotten blijft de schuilfunctie van de bomenrij intact.
Kan ik nog komen helpen knotten?
Iedereen is welkom om te komen helpen de wilgen aan de Liniedijk te ontdoen van hun overtollige uitlopers. Er wordt morgen (vrijdag 10 januari)vanaf 9.30 uur gewerkt en ook volgende week vrijdag en zaterdag wordt er aan de Liniedijk in Heemskerk geknot. Gereedschap en werkhandschoenen zijn aanwezig. Het is belangrijk stevige schoenen aan te doen. Verder moet je zelf wat te eten en te drinken meenemen. De organisatie zorgt tussen het knotten door voor een lekker stukje vlaai. De werkzaamheden worden gecoördineerd door een ervaren vrijwilliger van vereniging IVN. Heeft u zin om de handen uit de mouwen te steken? geef je dan wel eerst even op door een mail te sturen naar organisator Marc van Schie ( [email protected]).
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]