Ga naar Content

Zo worden zaden van planten opgeslagen die dreigen uit te sterven

Natuur verzamelen en opbergen voordat het te laat is, Het Levend Archief is een grote kluis waar de zaden in worden opgeslagen van planten die in Nederland dreigen uit te sterven. Misschien dat we er later nog iets aan hebben. De provincie betaalt eraan mee. Natuurlijk Noord-Holland gaat mee op zadenjacht.

De zaden van een speerdistel. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Daan Curwiel en Peter Wetzels scharrelen door de begroeiing bij het Kennemermeer in IJmuiden. "We zijn op zoek naar de duinaveruit", zegt Peter. "Dat is één van de planten waar we dit jaar het zaad van gaan verzamelen en dan is het fijn als we alvast weten waar ze staan."

Daan: "We zoeken de zaden van planten op zoveel mogelijk groeiplaatsen, zodat we een goede genetische variatie hebben in plaats van honderd keer nakomelingen van dezelfde plant."

Het idee is natuurlijk te treurig voor woorden: natuur in Nederland is beter af in een kluis dan in het vrije veld, maar zo staan de zaken er nu eenmaal voor. Brandnetels en paardenbloemen redden het wel. Bramen en gras ook. Maar wanneer heeft u voor het laatst het zeldzame vaste plantje teer guichelheil gezien? Of de welriekende nachtorchis? Zaden van deze planten worden door onder andere ecologen van FLORON en de Wageningen Universiteit en Research verzameld, gedroogd en opgeborgen.

Ze zoeken nog hulp: liefhebbers met plantenkennis kunnen zich aanmelden bij [email protected]

Pluiszaad van leverkruid, ook wel koninginnenkruid genaamd. - Foto: NH Media/Stephan Roest

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]