Verdwenen vogels, een ondergedoken fazant en een onlangs flink toegetakelde hond. De Lisserbroekse boer Chris Clemens zit met zijn handen in het haar door wat hij 'een ware vossenplaag' noemt. Hij vindt zelfs dat de politiek in moet grijpen. Maar is er eigenlijk wel sprake van een vossenprobleem? NH zocht het uit.
"Het bloed spoot er aan alle kanten uit." Akkerbouwer Chris Clemens windt er geen doekjes om als hij vertelt over het gevecht tussen zijn hond en een vos op oudjaarsochtend. "We liepen een rondje door de achtertuin, en toen hoorde ik ineens gekef en gekerm. Dus ik rende de hoek om en toen waren ze elkaar al te lijf gegaan."
Zowel de border collie van Chris, Bobbie Beer, als de vos kwamen gehavend uit de confrontatie. "Bobbie Beer had wonden aan haar benen, en na afloop had ze ook nog verhoging. Zo'n vos is immers nergens voor ingeënt", vertelt Chris.
Tekst gaat verder onder kaart.
De vos leek ook niet ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen, waarna Chris meteen Sjaak van Ruiten van de dierenambulance inschakelde om de vos op te halen. Die zag meteen dat er meer aan de hand was met het dier. "Hij was in zijn poot geschoten, waarschijnlijk door een jager. Dat is wat hem die achtertuin in heeft gedreven. We hebben hem uiteindelijk helaas in moeten laten slapen."
Maar één vos minder is volgens Chris eigenlijk niet genoeg. "Wij zien al twintig, dertig jaar dat het steeds minder gaat met de wilde vogels rondom onze boerderij. Patrijzen, weg. Leeuweriken, nergens meer te bekennen. De laatste fazant in de omgeving hebben we Gerrit genoemd, die slaapt al een hele tijd elke nacht bij ons in het dak van de schuur. Anders is hij ook de sjaak."
Mag je zomaar op vossen jagen?
Er zijn relatief weinig regels wat betreft de vossenjacht, vertelt NH-natuurverslaggever Stephan Roest. "De jacht op vossen is vrijgesteld. Dat wil zeggen: in gebieden waar ze schade aanrichten, of zouden kunnen aanrichten, mag er op vossen worden geschoten. Min of meer een vrijbrief dus."
Daar heeft Chris wel een verklaring voor. "Ik denk dat die vossen veel te weinig te vreten hebben in de duinen, en de natuurgebieden boven Lisserbroek. Het is dus ook zeker niet hun schuld dat ze steeds dichter op ons mensen gaan zitten. Vanuit de Venneperhout en omgeving komen ze deze kant op. Er is geen vogel meer over door die plaag."
Ook Roest ziet dat de vossen steeds vaker bewoond gebied ingaan, maar een plaag wil hij het niet noemen. "Wij mensen laten heel veel voedsel rondslingeren en daar profiteert hij van. Van een plaag is geen sprake, je kan er hoogstens wel eens last van hebben, zeker als je bijvoorbeeld een gammel kippenhok hebt gebouwd."
"Die vossen komen in het nauw, en daar is een fazant zoals Gerrit het slachtoffer van"
Ook Sjaak van de dierenambulance ziet vooralsnog geen plaag. "Wat ik ervan heb gezien valt het wel mee, dit is pas de tweede die ik in de Haarlemmermeer heb gevangen. Maar feit is wel dat je ze tegenwoordig overal tegenkomt." Die eerste vos zaaide eerder dit jaar dood en verderf in Badhoevedorp.
Boer Chris hoopt desondanks dat de politiek in actie komt. "Het is een breder probleem, het gaat om beleid. Wij mensen creëren een probleem, waardoor die vossen in het nauw komen. En daar is een fazant zoals Gerrit het slachtoffer van."
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]