Ga naar Content

Druk met het kerstdiner? Hier wordt alvast hard gewerkt aan uw paasmaal

Terwijl veel Noord-Hollanders zich nu bezighouden met het kerstdiner en druk staan te kokkerellen, wordt in Warmenhuizen al gewerkt aan de traditionele Paasmaaltijd. In de kassen van Broersen is het pieken geblazen: het metershoge loof van de aspergeplanten wordt gekortwiekt, zodat het witte goud straks weer kan groeien.

Sem in de kas - Foto: NH Media

Rond de paasdagen is het altijd een drukte van belang rond de boerderij van Broersen in Warmenhuizen. De asperge-oogst is dan in volle gang. In de kassen zie je dan lange rijen met bakken vol wit goud staan, keurig verstopt onder een zwarte, plastic deken om ze zoveel mogelijk zonnewarmte te geven. Nu, eind december, zien die kassen er heel anders uit.

"Voor ons begint het seizoen nu weer. Sinds de laatste oogst eindigde in juni, hebben we de aspergeplanten eigenlijk met rust gelaten. Het was tijd om te groeien, nu is het tijd om te snoeien. Het gewas staat inmiddels 2,5 meter hoog. Twee maanden terug was alles groen hier. Nu sterft het af en gaat de kracht weer naar de plant, de wortels toe. Dan maakt hij nieuwe aspergestengels aan", vertelt Sem Broersen.

Mannetjes en vrouwtjes

Die aspergeplanten kan je zo'n tien jaar lang gebruiken. Door na elke oogst de plant te laten groeien, groeit ook onder de oppervlakte alles door. "We zitten nu op het zevende jaar. Een plant geeft door de groei steeds meer asperges. Maar er is een kantelmoment. De kracht moet verdeeld worden. Als je te veel asperges aan een plant krijgt, worden ze op den duur te dun. Maar die van ons kunnen nog wel even mee."

Tekst gaat verder onder de foto.

Rode bes in de kas - Foto: NH Media

"De meesten hebben de piek nu in de kerstboom, wij hebben de piek weer in het voorjaar"

Sem Broersen, apsergeteler, Warmenhuizen

In de kas ziet het er, ondanks het label 'Pasen' dat aan de asperges hangt, toch her en der knap kerstachtig uit. Heel af en toe zie je tussen het gewas een mooi rood besje. "Die zijn wel mooi, maar die heb je liever niet. Dat zijn vrouwelijke aspergeplanten. Omdat die van die besjes hebben gaat daar een deel van de kracht naartoe en niet naar de plant onder de grond. Ze geven dus minder asperges dan de mannelijke planten", legt Sem Broersen uit.

Als het snoeiwerk af is, kan de familie even rustig onder de kerstboom gaan liggen om uitgerust verder het nieuwe seizoen in te gaan. "Na het snoeien, voeren we alles af. Dan gaan we de bedden frezen, de grond wat losser maken en aanvullen. Dan kan in februari het plastic er weer over heen en moet het zonnetje gaan schijnen. De meesten hebben de piek nu in de kerstboom, wij hebben de piek straks weer in het voorjaar."

Sem in de kas - Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]