Het was een uitzonderlijk jaar voor dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna: Remy, de beroemdste leeuw van Nederland, verhuisde. Daarnaast kregen twee tijgers een unieke opdracht in Kazachstan en er kwamen in beslag genomen panters naar het park. Ook voor 2025 zijn er grote plannen: er komen meer apensoorten én zeehonden.
Directeur Robert Kruijff heeft samen met zijn team een bijzonder druk jaar achter de rug. De eerste grote klus was in maart toen leeuw Remy naar Zuid-Afrika verhuisde. Hij werd zes jaar terug als welp in een kooitje gevonden in een weiland bij Tienhoven en dat maakte Remy beroemd in heel Nederland. Het werd nu tijd voor hem én zijn maatje Luna om naar een groter verblijf te gaan.
"Het gaat heel goed me ze daar. Remy was heel voorzichtig toen hij daar werd losgelaten, maar inmiddels is hij de koning van de savanne. Hij loopt lekker te brullen. Als hij je ziet, komt hij ook echt op je afrennen van wat kom je doen joh!? Die lieve, kleine Remy begint nu echt een grote Afrikaanse leeuw te worden. Ze voelen zich uitermate goed daar", vertelt Kruijff.
De verhuizing van Remy en Luna was ook goed nieuws voor de ruimte bij Stichting Leeuw zelf. In heel Europa zitten namelijk nog genoeg dieren in benarde situaties te wachten op een goede plek.
Robert Kruijff: "We zijn in gesprek met een circus met zeven leeuwinnen en een mannetjes leeuw. Ik kreeg ook een verzoek van iemand in Slowakije die een park met wat poema en panters had geërfd. Maar er komen ook verzoeken vanuit Oekraïne. De aanvoer is echt ongelofelijk."
Voorlopig moeten die dieren nog even wachten. De verblijven van stichting Leeuw worden namelijk verbouwd. Vanaf maart is er weer genoeg plek om nieuwe dieren op te vangen. Dat de drie tijgers Vladimir, Valesca en Afrodite vorige maand nog richting Zuid-Afrika verhuisden, was dan ook geen toeval. De lege verblijven kunnen nu goed onder handen genomen worden.
Leeuwen Remy en Luna hadden in maart nog maar net hun koffers gepakt of er stonden al twee nieuwe gasten op de stoep. De twee zwarte pantertjes Nila en Suki waren in het oosten van het land bij een particulier in beslag genomen. Ze waren toen nog maar elf weken oud.
"Het komt bijna nooit voor in Nederland. Remy was de laatste. Een uniek verhaal ook weer dit. En ze vermaken zich prima hier. Het zijn hele energieke dieren. We zijn nog aan het nadenken wat we uiteindelijk met ze gaan doen. Voor de leeuwen en tijgers hebben we mooie verblijven in het buitenland. We gaan kijken waar we de panters onder kunnen brengen. Ondertussen merk je ook dat de stroom van panters en poema's in Europa groeit."
Nieuwe generatie tijgers
In september van dit jaar kwam er nóg een groot, internationaal project van de grond. Tijgers Kuma en Bohdana vertrokken vanuit Anna Paulowna naar Kazachstan om daar te zorgen voor een nieuwe populatie wilde tijgers. "We waren zeer vereerd dat we dat met het Wereld Natuur Fonds aan dit project te mogen werken. De dieren doen het erg goed en nu hopen dat ze jongen krijgen."
Het dierenpark werd in 2024 voor het negende jaar op rij door de ANWB uitgeroepen tot Leukste uitje van Noord-Holland. "We willen graag de tien halen maar de ANWB stopt ermee", zegt Kruijf met een lach.
Maar liefst 300.000 bezoekers wisten Hoenderdaell dit jaar te vinden, opnieuw een record voor het park. "We hebben tot voor kort nooit wat aan marketing gedaan. We wilden voorzichtig groeien, hebben steeds doorgebouwd om de drukte ook echt aan te kunnen. Nu merken we dat het parkeerterrein af en toe te klein wordt dus we zijn aan het kijken waar we dat kunnen uitbreiden."
Ondertussen wordt er op het park zelf ook hard gebouwd. Bij de tropenkas worden de apeneilanden en verblijven verbouwd. Er komen ook meer apensoorten. En bij SOS Dolfijn verrijst de Waddenexperience waar onder andere twee zeehonden komen.
Waar moeten dolfijnen en orka's naartoe?
Voor Kruijff en de stichting zal 2025 in het teken staan van praten over de toekomst van dolfijnen en orka's in parken in Europa, al zal er hier in Hoenderdaell geen plek voor ze zijn.
"Het denken over dolfinaria verandert. Overal in Europa staat het voortbestaan van die parken onder druk terwijl er voor de dieren nog niks geregeld is. Waar moeten ze naar toe? Wij hebben kennis van de dieren en willen graag helpen om te zoeken naar een oplossing. Niks doen is geen optie."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Abonneer je op ons Whatsappkanaal voor het laatste nieuws uit de regio
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]