Bijna 70 procent van de basisscholen en ruim de helft van de middelbare scholen in Amsterdam doet mee met Paarse Vrijdag. Hoe gaan zij om met het groeiende ongemak onder een deel van de ouders en leerlingen? Drie Amsterdammers vertellen wat ze meemaken.
Paarse Vrijdag 2024 - NH Nieuws
Dave de Wit, docent Engels op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Zuid.
"We merken soms wel dat er verzet is bij leerlingen. Er zijn momenten geweest dat leerlingen de versieringen naar beneden trekken of de foto's van de wand halen. Leerlingen uit de GSA, de Gender Sexuality Alliance, krijgen nog steeds te maken met vervelende opmerkingen of krijgen discriminerende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd."
"Verder gaat het dit jaar goed. We hebben een keer gehad dat iemand een glazen pot guacamole naar beneden gooide terwijl wij beneden foto's aan het maken waren in de photo booth. Dus je merkt dat er nog wel een beetje onbegrip is, maar daarom is het ook belangrijk dat we er aandacht aan besteden."
Jan van Dieren, meester van groep 1 en 2 op de Brede School Annie MG Schmidt in West.
"Op mijn vorige school wilde ik twee jaar geleden ook stilstaan bij Paarse Vrijdag. In een brief had ik de ouders geïnformeerd over wat voor soort dag het is, en dat ik een boek zou voorlezen: Kikker is Kikker. 12 van de 22 leerlingen bleven toen thuis. Daar heb ik toen wel een traantje om gelaten. ja."
"Op mijn huidige school wordt er uitgebreid stilgestaan bij Paarse Vrijdag. Toen ik naar school ging, was zo'n dag er nog niet. Toen ik zelf tegen mijn seksualiteit aanliep, rond mijn twaalfde, merkte ik dat ik er niet echt met iemand over kon praten. Ik denk dat, omdat ik het zelf zo heb gemist, ik het als mijn plicht zie om deze thema's beschikbaar te maken."
"Voor het eerst hebben we dit jaar een inloopuur gehouden, speciaal voor ouders die vragen hadden. Daar zijn uiteindelijk drie mensen op af gekomen. Dat is fijn, maar ik zie ook de weerstand. In onze scholenkoepel zijn wij één van de weinigen die aan Paarse Vrijdag doen."
Floris Dorgelo, Natural Foundation.
"De Natural Foundation is opgezet om diversiteit en inclusiviteit te promoten. Ik heb het opgezet, en ben ook initiatiefnemer en uitgever van deze twee kinderboeken. Eén van de verhalen gaat over twee mannetjeszwanen die kuikentjes willen. Dankzij een vriendin lukt dat."
"Op Paarse Vrijdag lees ik de boeken voor op een aantal scholen. Het gaat erom dat ze zien dat er verschillen zijn. Dat we allemaal anders zijn. Kinderen reageren daar vrijwel altijd heel leuk op."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]