Het kantoorpand aan de W.H. Keesomlaan in het Amstelveense Kronenburg is bijna omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Vanaf eind maart kunnen er tot en met 2030 maximaal driehonderd asielzoekers wonen, maakte de gemeente vandaag bekend. Maar nu Syrië niet langer onder Assads schrikbewind zucht, rijst de vraag of die plekken nog wel nodig zijn.
"We houden rekening met alle scenario's", zegt woordvoerder Ronald Smallenburg van Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in gesprek met NH. Hij bevestigt dat de ontwikkelingen bij het COA onderwerp van gesprek zijn.
Toch is het volgens hem nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen over de gevolgen van de val van dictator Assad voor de instroom van vluchtelingen. "Er zijn nog heel veel vraagtekens", verwijst hij naar de onzekerheden rond het toekomstige regime.
Feit is dat Syriërs de afgelopen jaren voortdurend de grootste groep asielzoekers vormden. Meer dan de helft (52 procent) van de asielzoekers en nareizigers die in oktober van dit jaar naar Nederland kwam, had de Syrische nationaliteit, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs.
Asielzoekers in Amstelveen
Hoewel de huidige minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber van de Spreidingswet af wil, houden veel gemeenten er vooralsnog aan vast. Ook Amstelveen, benadrukt de gemeente in haar officiële documentatie rond asielopvang.
Dat zou betekenen dat Amstelveen 560 asielzoekers moet opvangen. Inmiddels is een locatie aan de Bouwerij op een bedrijventerrein in gebruik voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers). De zestig opvangplekken daar zijn (vrijwel) allemaal bezet, benadrukt COA-woordvoerder Smallenburg.
Tekst loopt door.
Aan de W.H. Keesomlaan is ruimte voor zo'n driehonderd asielzoekers. Eigenlijk had die opvanglocatie in oktober al klaar moeten zijn, maar dat bleek te ambitieus. Eind maart gaat het pand met een half jaar vertraging alsnog open. Voor die tijd krijgen buren en andere belangstellenden de gelegenheid om een kijkje te nemen.
Dat betekent dat er nog ruimte voor tweehonderd asielzoekers moet worden gevonden. Die kunnen niet óók aan de Keesomlaan worden gehuisvest, 'omdat het karakter van de locatie daarmee te massaal zou worden', schreef de gemeente eerder.
Daadwerkelijke aantallen nog niet bekend
De gemeente benadrukt in een persbericht dat nog niets kan worden gezegd over aantallen asielzoekers en de samenstelling van de groep die aan de Keesomlaan gaat wonen. "Dat hangt af van de instroom op Ter Apel op dat moment."
Bewoners krijgen dagbesteding aangeboden en worden begeleid bij het leren van Nederlands en het zoeken naar werk of een opleiding. Beveiligers van een bedrijf waar COA zaken mee doet, zijn non-stop aanwezig op de locatie, en de politie en handhaving nemen de locatie mee in hun surveillance-routes.
Minister Faber van Asiel en Migratie besloten dat er het komende half jaar geen besluiten worden genomen over de asielaanvragen van Syriërs. Zodra duidelijk is hoe de situatie in Syrië onder de nieuwe machthebbers is, komen Syrische vluchtelingen eventueel weer in aanmerking voor asiel.
Integratie en participatie
Asielzoekers die in Amstelveen worden opgevangen en aanspraak willen maken op een verblijfsvergunning, maken kans om ook als statushouder in de gemeente te blijven. De gemeente Amstelveen en het COA hebben daar eerder dit jaar afspraken over gemaakt, na een motie van D66-raadslid Saloua Chaara. "Dat bevordert integratie en participatie", lichtte ze haar strijd toe.
💬 Wil je iets kwijt?
Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]