Ga naar Content

David tegen Goliath? Hoe omwonenden tegen de luchtvaartsector strijden

De rechtszaak van omwonenden van Schiphol tegen de Nederlandse Staat lijkt steeds meer op het Bijbelse verhaal waarin de jongen David het tegen de reus Goliath opneemt. Er staat zoveel op het spel dat ook Schiphol en luchtvaartmaatschappijen zich met het hoger beroep willen bemoeien. Maar omwonenden vinden hun belangen misschien nog wel zwaarder wegen.

Vliegtuig vliegt over woningen in Oude Meer (Haarlemmermeer) - Foto: Jeffrey Groeneweg

De Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV) is een club van assertieve en strijdlustige burgers die zich hebben verenigd en dankzij donaties rechtszaken kunnen voeren.

RBV vertegenwoordigt 1,4 miljoen bewoners van de Schipholregio, dat zich uitstrekt van Castricum tot Bodegraven-Reeuwijk (Zuid-Holland) en van Noordwijk (Zuid-Holland) tot Wijdemeren in het Gooi. 

Staat schendt mensenrechten

De belangengroep stapte vorig jaar naar de rechter. De omwonenden vinden dat de Staat met het huidige Schiphol-beleid mensenrechten schendt en meer moet doen om hen te beschermen. De rechter was het met ze eens.

Op 20 maart deed de rechter de uitspraak: de Nederlandse burgers moeten beter beschermd worden tegen geluidshinder door vliegtuigen. De Staat kreeg twaalf maanden om dat te realiseren. Omwonenden sprongen toen een gat in de lucht, want het recht had gezegevierd. 

Tekst loopt door.

Lees ook

Al waren er genoeg mensen die niet durfden te juichen, omdat ze vreesden dat te vroeg te doen. "Want we hebben het nou eenmaal over Schiphol, en dan weet je nooit of het een voldongen feit is", vertelde zelfbenoemde 'lobby-oma' Winnie de Wit uit Assendelft tegen NH na het vonnis van 20 maart.

Nieuw beleid

De Staat beloofde direct aan de slag te gaan met het vonnis. Niet veel later kondigde hij aan in hoger beroep te gaan. Maar op welke gronden hij dat doet, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Het ministerie kwam in de tussentijd ook tot de conclusie dat het niet mogelijk was om het nieuwe beleid in twaalf maanden gereed te hebben, en dus diende de Staat een uitstelverzoek in bij de rechter. Hoe burgers nu tegen vliegherrie worden beschermd, staat in het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) uit 2008. Dat beleid en dat document moet dus worden geüpdatet.

Vinger in de pap

Afgelopen donderdag startte het hoger beroep in het Gerechtshof in Den Haag. Daar werd eerst het verzoek om uitstel van de Staat behandeld. Ook meldde Schiphol zich in de rechtszaal, net als een vertegenwoordiging van een grote club luchtvaartmaatschappijen. Die maatschappijen vinden dat zij het recht hebben om mee te doen in dit proces omdat het ook voor hen ingrijpende gevolgen kan hebben.

Ze vinden dat er in de rechtszaak beleid wordt gemaakt. Beleid dat grote gevolgen kan hebben voor de maatschappijen. "Wij willen dan ook graag dat het volledige verhaal en alle feiten worden meegewogen. Daarom komen wij tussen in deze zaak", laat KLM aan NH weten. 

Tekst loopt door onder de foto. 

Foto: NH Media

Niet alleen KLM en Transavia, maar ook het Spaanse Vueling en verschillende Amerikaanse maatschappijen zijn aangehaakt bij het proces. Verder wil ook de internationale branchevereniging IATA onderdeel zijn van de zaak, omdat ook zij een vinger in de pap willen. 

"Het voelde wel intimiderend", vertelt RBV-bestuurslid Stefan Molenaar uit Assendelft over de zitting van donderdag. "De advocaat van de luchtvaartmaatschappijen deelde mee dat er misschien nog 14 partijen zouden willen aansluiten. De luchtvaartsector heeft diepe zakken en heeft een reeks advocaten ingehuurd, daar moeten wij als bewoners tegen opboksen. Maar we zijn geen Calimero, we zijn heel sterk", zegt hij vol vertrouwen. 

Andere wind op Schiphol

Het vertrouwen in de luchtvaartsector is bij omwonenden een stuk kleiner. En dat terwijl het vorig jaar onder de voormalig interim-Schipholbaas Ruud Sondag juist de goede kant op leek te gaan.

"Ze hebben schijt aan de omwonenden"

Jan Boomhouwer, bestuurslid van de RBV

Deze zomer werd er op Schiphol een nieuwe directeur aangesteld, Pieter van Oord en kreeg Nederland een nieuwe luchtvaartminister, Barry Madlener. "Sinds de heren zijn aangetreden zijn we terug bij af", vindt Jan Boomhouwer, bestuurslid van de RBV. 
 
En daarom blijft de stichting verder strijden. Een nieuw proces, en weer hoge kosten. "Wij moeten dat maar ophoesten", zegt Boomhouwer. "Ze hebben schijt aan de omwonenden." Het eerste traject zou al zo'n 300.000 euro hebben gekost en de omwonenden verwachten nu dat ze nu weer zo diep in de buidel moeten tasten. Of nog dieper zelfs.

Uitstel 

"Het lijkt erop dat de luchtvaartmaatschappijen het proces proberen te vertragen en daarmee zou het nog meer in de papieren kunnen lopen", beredeneert RBV'er Molenaar. 

De rechter verwacht eind februari te beslissen of Schiphol en de maatschappijen zich zoals gewenst een rol in het hoger beroep krijgen. Daarna kan er worden gestart met de inhoudelijke behandeling. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]