Ga naar Content

Nieuwe hoogspanningsmasten zorgen voor onrust in Spierdijk

Inwoners van het West-Friese Spierdijk maken zich zorgen over de plannen voor een mogelijke nieuwe hoogspanningslijn langs hun dorp. Ze vrezen dat de leefbaarheid, de gezondheid en toekomstige woningbouwplannen in gevaar komen. Netbeheerder TenneT snapt de zorgen, maar benadrukt dat er nog niets is besloten.

De plannen van TenneT komen niet uit de lucht vallen. Om het glastuinbouwgebied en de datacenters bij Agriport A7 en Middenmeer toekomstbestendig te maken én om de regio van het stroomslot te halen, is dit 'miljardenproject' noodzakelijk, legt TenneT-woordvoerder Robbert-Jan Metselaar uit.

"Het elektriciteitsnet loopt vol. Er ontstaat als het ware een file op het net en die file moeten we oplossen. De komende jaren wordt het elektriciteitsnet steeds intensiever gebruikt, omdat we steeds meer stroom gebruiken en opwekken."

Geen stroom meer uit stopcontact

Bedrijven stappen massaal over van gas naar elektriciteit, en de opmars van zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en elektrische auto’s zet extra druk op het netwerk. "In het ergste geval komt er over tien jaar zelfs geen stroom meer uit het stopcontact", benadrukt Metselaar. "Ook de bouw van nieuwe woningen loopt hierdoor vertraging op."

Om aan de toenemende vraag te voldoen, wil TenneT een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Beverwijk-Oostzaan en Middenmeer. Deze zogenaamde stroomsnelweg wordt bovengronds aangelegd, met 100 tot 150 hoogspanningsmasten in het landschap. Bovengrondse lijnen zijn makkelijker te repareren en minder gevoelig voor storingen dan ondergrondse lijnen. TenneT heeft vijf mogelijke routes in kaart gebracht. "De kortste route is ongeveer 40 kilometer lang en de langste 60."

Tekst gaat verder onder de infographic.

Noord-Holland Noord beschikt nu alleen nog maar over 150 kV, maar heeft 380 kV nodig - Foto: NH Media

De plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding stuiten in Spierdijk op verzet. Cor de Boer en Dick Waiboer hebben namens het dorp aan de bel getrokken bij netbeheerder TenneT. Hoewel de inwoners begrijpen dat deze verbinding in Noord-Holland Noord nodig is, maakt de mogelijke route langs hun dorp hen ongerust.

'Impact op leefbaarheid'

"Eén van onze grootste zorgen is de impact op de leefbaarheid van ons dorp", zegt Cor de Boer, voorzitter van de Dorpsraad. "Een bovengrondse hoogspanningslijn in de directe nabijheid van bestaande woningen kan de gezondheid van onze inwoners in gevaar brengen. Bovendien belemmert het de mogelijkheid tot toekomstige woningbouw." Hij verwijst daarbij naar het advies van het Rijk om geen nieuwe woningen in de buurt van hoogspanningslijnen te bouwen.

Volgens De Boer is dit cruciaal om het dorp levendig te houden. "Zonder ruimte voor starters en jonge gezinnen komt de demografische opbouw van ons dorp in gevaar, wat druk legt op onze voorzieningen." Zijn boodschap is duidelijk: "We zien de lijn liever ergens anders komen of iets verderop. Er is hier ruimte genoeg."

Zorgen om gezondheid

Wonen bij een hoogspanningslijn kan risico's met zich meebrengen door de magnetische velden die deze lijnen uitstralen. Volgens de Gezondheidsraad zijn er aanwijzingen dat dit kan leiden tot een verhoogd risico op leukemie, zowel bij volwassenen in woongebieden als bij mensen die op hun werkplek aan hogere blootstelling worden blootgesteld. Daarnaast zijn er ook zorgen over andere vormen van kanker en neurologische aandoeningen.

Zorgvuldige afweging

Mike Lucacevich, omgevingsmanager bij TenneT, begrijpt de zorgen van de inwoners van Spierdijk, maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. "Er is op dit moment geen enkele keuze gemaakt. Alles staat nog open", zegt hij.

Volgens Lucacevich worden de vijf mogelijke routes zorgvuldig afgewogen, in samenspraak met omwonenden, gemeenten, provincie, het waterschap en natuur- en belangenorganisaties. "We toetsen ze onder andere op milieu, cultuurhistorie, omgeving, gezondheid en leefbaarheid, voordat we met een advies naar de minister gaan." Daarbij speelt ook de impact op Natura 2000-gebieden, Bijzonder Provinciaal Landschap en weidevogelgebieden een belangrijke rol.

Het gaat om een complexe puzzel, zegt de omgevingsmanager. "Het besluit gaat ergens in de regio pijn doen en zorgt voor impact op het landschap, dus dit vraagt om een zorgvuldige afweging." TenneT zal uiteindelijk één route voordragen aan het ministerie Klimaat en Groene Groei, dat in 2026 een besluit neemt. De daadwerkelijke werkzaamheden beginnen naar verwachting pas in 2030.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.