Vakantiebedrijf Corendon onderzoekt of het in de toekomst nog wel vanaf Schiphol kan vliegen. De haventarieven van de luchthaven gaan met 37 procent omhoog en dat betekent dat tickets duurder moeten worden. Uitwijken naar een goedkoper vliegveld is dan een mogelijkheid, aldus topvrouw Gunay Uslu. "Het bedrijf moet gezond kunnen blijven en je wil ook dat het (op vakantie gaan, red.) betaalbaar blijft voor mensen uit onze doelgroep," zegt Uslu vanavond in Gesprek aan de Amstel.
Uslu, zegt overigens ook dat Corendon de luchthaven voorlopig niet wil verlaten. Het bedrijf staat bekend om zijn betaalbare vliegvakanties voor iedereen. "De veelvliegers zitten niet bij Corendon, want die doen dat zakelijk. Veel van onze gasten sparen een jaar lang om op vakantie te kunnen. Ze komen in het vliegtuig en dan zijn ze heel blij. Zij gaan niet voor een vergadering op en neer naar Londen."
Uslu realiseert zich dat vliegen vervuilend is. Corendon wil daarom stappen nemen voor een beter milieu. "Wij hebben onze vloot al vernieuwd en daarnaast gebruiken we al duurzame grondstoffen."
"Je moet kijken naar de veelvliegers, lange afstanden. Ik ga het bedrijf niet zomaar sluiten"
Bij scherpe wind, zoals met de storm van deze week, vliegen de vliegtuigen over de stad om te kunnen landen. Uslu woont zelf in Amsterdam en ziet ze dan ook overvliegen. "Mensen moeten op vakantie kunnen gaan." Om de negatieve bijwerkingen van vliegen tegen te gaan, wil ze naar alternatieven kijken. "Je kunt kijken naar veelvliegers, lange afstanden. Ik ga het bedrijf niet zomaar sluiten." Corendon verkent of vliegen in combinatie met treinvervoer mogelijk is. De toekomst ligt in elektrisch en in op waterstof vliegen. "Het liefst wil ik dat het elektrisch wordt en dat dat mogelijk is."
Rembrandt
In het laatste kabinet van Mark Rutte was Uslu staatssecretaris van Cultuur en Media. Toen ze begin 2022 aantrad, moest ze de aankoop van 'De Vaandeldrager' verdedigen, een schilderij van Rembrandt dat 175 miljoen euro had gekost. De belastingbetaler betaalde daar 150 miljoen euro voor, de rest werd door fondsen opgebracht. Uslu bekent dat ze moeite had met de aankoop, zeker omdat zoveel mensen in de cultuursector en daarbuiten het in de coronatijd erg moeilijk hadden.
Als staatssecretaris zorgde Uslu ervoor dat de bibliotheken extra geld kregen zodat ze konden ademhalen. De komst van OBA Next in Kraaiennest in Zuidoost wordt mede daardoor mogelijk gemaakt. Ook maakte ze de cultuurwereld bestendiger voor de toekomst en zorgde ze ervoor dat streamingbedrijven 5 procent van hun budget moeten besteden aan Nederlandse producties. Uslu groeide grotendeels op in Amsterdam en woont daar nog steeds. Met presentator Kemal Rijken blikt ze terug op haar jeugd, waaronder haar schooltijd op het Montessori Lyceum en uitgaan in clubs als Mazzo en Roxy. Tevens werkte ze jarenlang als wetenschapper aan de UvA. Ze woont nog steeds in Amsterdam.
Gunay Uslu is vanavond om 21.00 uur te gast bij Kemal Rijken in 'Gesprek aan de Amstel', waar ze ook terugblikt op haar tijd in de politiek. Kijk hier de uitzendingen terug.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]