Gemeente Dijk en Waard is nog niet klaar voor een algemeen verbod zoals in Alkmaar, maar stelt voor de jaarwisseling wel negen vuurwerkvrije zones in om overlast voor dieren en kwetsbare mensen te beperken. Het gaat om gebieden in de buurt van kinderboerderijen en plekken waar veel ouderen wonen.
Het initiatief van de jongerengemeenteraad om vuurwerkvrije zones in te stellen heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard unaniem overgenomen. Ook uit de tweejaarlijkse enquête onder inwoners blijkt een groot draagvlak voor het instellen van vuurwerkvrije zones.
"De jaarwisseling is een feestelijke traditie, maar er zijn ook veel mensen en dieren die veel last en angst ervaren van vuurwerk", reageert burgemeester Maarten Poorter. "Bij het instellen van deze zones doen we ook vooral een beroep op iedereen om te denken aan het welzijn van anderen."
Vuurwerkvrije zones
De aangewezen zones liggen in gebieden waar dieren verblijven. Het gaat om kinderboerderijen De Bongelaar, Hertenkamp, De Beestenboel, Jong Leven, Theehuis 't Erf en De Parel (Stadspark), Fabritiuspark, Rosariumpark en Potjesdam.
Ook in winkel- en uitgaansgebieden Middenwaard, Coolplein en Stadsplein, Raadhuisplein en horecagebied Middenweg, BroekerVeiling inclusief het parkje en de dierenweide geldt een afsteekverbod.
Gebieden waar kwetsbare ouderen wonen, zoals het Berckheideplein, Brandpunt en de Roze Flamingo zijn ook verboden terrein. Politie en handhaving zullen surveilleren om de overlast tijdens de jaarwisseling te beperken.
NH-verslaggever Rosanne van Veen ging eind 2022 met boa's op jacht in Heerhugowaard, waar het vuurwerk hen om de oren vloog:
Op jacht met vuurwerkboa's in Heerhugowaard - NH Nieuws
Het vervangen van kapotte afvalbakken en ander straatmeubilair kostte de gemeente vorig jaar 67.000 euro. Om de schade te beperken zijn er dit jaar meer afvalbakken tijdelijk weggehaald en afgesloten.
'Overlast en bezit melden'
Het kopen, afsteken of in bezit hebben van illegaal vuurwerk is in alle gevallen strafbaar. Aan inwoners wordt gevraagd overlast en vuurwerkbezit te melden, zodat politie en handhaving gericht kunnen optreden. Ook helpt deze informatie de gemeente om overlastlocaties beter in kaart te brengen.
Burgemeester Poorter hoopt dat de maatregel bijdraagt aan de discussie thuis: "Niemand wil overlast en iedereen ergert zich aan vernielingen. De oproep om rekening met elkaar te houden is niet alleen een oproep van gemeenteraad en van college, maar van heel veel Dijk en Waarders."
Op de website van gemeente Dijk en Waard komt een interactieve kaart waar de zones duidelijk zichtbaar zijn en ook de mensen die in of nabij een zone wonen, worden per brief geïnformeerd.