Een groepje Aalsmeerse natuurliefhebbers ziet hun harde werk beloond worden. Ze probeerden de -ongevaarlijke- ringslang de afgelopen maanden verder Aalsmeer in te lokken. Met succes: In een broeihoop op een van de eilandjes in de Oosteinderpoel kwamen maar liefst vijftig eieren uit.
Die broeihopen bestaan uit takken, bladaarde, houtsnippers en paardenmest met stro. Als dat vochtig blijft, gaat het broeien en stijgt de temperatuur. In theorie creëer je op die manier de ideale omstandigheden om ringslangeieren uit te laten komen. Maar of de vrouwtjes in de praktijk ook voor de hopen kiezen, is altijd nog maar de vraag.
Niet alle broeihopen die Natuurgroep Aalsmeer aanlegde vielen in de smaak, blijkt als de vrijwilligers het resultaat gaan bekijken. Ze hopen eierschalen te vinden, want dan heeft hun aanpak gewerkt. "Hier is het heel drassig", vertelt Jos Valentin van de Natuurgroep. Zijn laarzen lopen nog net niet vol water. "Je ziet dat de hoop eigenlijk gewoon door het riet naar beneden is gezakt."
Uit een ringslangei komt een slangetje van 10 tot 15 centimeter gekropen. Deze groeit uit tot een slang van soms wel een meter lang. Het is daarmee de grootste wilde slang die in Nederland voorkomt. Een vrouwtje zet gemiddeld 20 tot 30 eieren per keer af. De ringslang leeft in waterrijke gebiedjes, daarom kronkelt het dier graag over de eilandjes van de Oosteinderpoel.
In het koude water komen de eieren niet uit en dat weten de slangen ook. In de hoop is dan ook geen enkele eierschaal te vinden. Maar een broeihoop verderop blijkt wel een succes. Daarin vinden de vrijwilligers wel vijftig eierschalen.
"Tijdens het schoffelen, zie ik hem in de zon liggen"
Boswachter Jocelyn de Kwant van Stichting Landschap Noord-Holland graaft vandaag mee en kan haar geluk niet op. "Als boswachter ben ik heel blij met vrijwilligers als Jos die zich hier zo voor inzetten."
Ze vindt het bijzonder hoe de ringslang inzichtelijk maakt dat alle natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Het dier kronkelde oorspronkelijk alleen rondom de Amstelveense Poel, maar is nu dus de grens overgestoken.
Uiteindelijk wil de groep de ringslang verleiden om zich via de Westeinderplassen helemaal tot in Leimuiden te verspreiden, maar dat is nog best een opgave. "We hebben in totaal zeventig eieren gevonden, maar in de broeihopen die het verst weg liggen, vonden we nog niks, dus die leggen we volgend jaar opnieuw aan", legt Jos uit.
Lokale kweker Maarten Maarse ziet de ringslang in ieder geval steeds vaker door zijn tuin en over zijn akkers kronkelen. "Tijdens het schoffelen, zie ik hem in de zon liggen", vertelt hij.
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]