Ga naar Content

Bas probeert Helderse jongeren al 25 jaar te behoeden voor het slechte pad

Al zo'n 25 jaar is Bas Ouwens als jongerenwerker te vinden in Den Helder. De 46-jarige doet zijn werk in een stad waar maar liefst een op de acht jongeren een vorm van jeugdzorg krijgt. "We zijn een kleine stad met grotestedenproblematiek."

Bas is een vertrouwd gezicht voor de jeugd in Den Helder. Al jarenlang zet hij zich in om jongeren kansen te bieden in een stad waar dat voor veel jongeren niet vanzelfsprekend is. Het verbaast hem dan ook niet dat juist in Den Helder relatief veel jongeren een vorm van jeugdzorg krijgen. Dat heeft volgens hem te maken met het gemiddeld lage inkomen in de stad. "Daardoor zijn er minder kansen voor de jongeren en daarom kunnen de ouders ook minder ondersteuning bieden", vertelt hij op de locatie van MEE & de Wering op Willemsoord in de havenstad.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jongerenwerker Bas in de gamehal - Foto: NH Media

"Sinds de coronapandemie is het gevoel van eenzaamheid onder jongeren gegroeid. Daarnaast hebben we hier ook aardig wat jonge mantelzorgers, jongeren die voor hun ouders moeten zorgen. En als er minder inkomen is, krijg je ook meer crimineel gedrag. We zeggen ook wel eens: we zijn een kleine stad met grotestedenproblematiek."

Om jongeren te ondersteunen en kansen te bieden, organiseert Bas samen met zijn collega's van MEE & de Wering diverse activiteiten, onder andere op Willemsoord. Veel daarvan zijn gericht op het onderwijsprogramma, de zeven werelden van techniek. Daarin maken jongeren kennis met techniek en technologie. Zo kunnen de jongsten bouwen met technisch LEGO, is er een gamehal, en kunnen jongeren in de radiostudio muziek opnemen of podcasts maken. Allemaal om de Helderse jongeren mogelijkheden te bieden om zichzelf te ontplooien.

Jongeren ontwikkelen game over messengeweld

De aanpak om jongeren kansen te bieden die ze anders niet zouden krijgen, werpt zijn vruchten af, merkt Bas. Een opvallend voorbeeld is een game die jongeren in 2021 zelf hebben ontwikkeld om messengeweld bespreekbaar te maken. "Daar waren zeker in Den Helder best wel wat problemen mee. We hebben zelf ook messen afgepakt bij jongerencentra en messen gevonden bij evenementen. Dat was wel een serieus aandachtspunt en iets waar we ons nog steeds zorgen over maken."

"We hebben een aantal jongens een week lang aan die game laten werken en die zeiden: 'Ik heb heel veel geleerd, maar ik heb ook nooit op deze manier m'n hersenen hoeven inzetten'. Dat is voor ons natuurlijk een prikkel om dat soort dingen te blijven aanbieden." 

Tekst loopt door onder deze reportage over de game uit 2021.

Virtual reality game voor jeugd - NH Nieuws

Bas werkt al bijna 25 jaar als jongerenwerker in de stad. In al die jaren zijn veel dingen hetzelfde gebleven. "Jongeren blijven wel jongeren, met hun onzekerheden en hun ruzies over jongens of meiden waar ze verliefd op zijn. Het enige wat echt is veranderd, is hoe snel ze met elkaar communiceren, via bijvoorbeeld Snapchat."

Hij legt uit dat onderlinge akkefietjes door social media veel groter worden gemaakt. "Dingen escaleren sneller. Dan zetten ze bijvoorbeeld een bericht op Snapchat dat er over vijf minuten een gevecht is. Dat wordt dan gelijk door een grote groep gezien. Dan moeten ze het ook waarmaken, want dan willen ze stoer zijn. Vroeger kon dat gewoon een week sudderen en nu moet het meteen gebeuren."

Bas en zijn team proberen daarom ook voorlichting te geven over het gebruik van social media. "We willen dat ze daar goed mee leren omgaan. Want als ze zo'n bericht niet plaatsen, gebeurt zo'n gevecht ook niet."

"Wij weten ook heus wel dat niet iedereen die we helpen ook goed terechtkomt"

Jongerenwerker Bas

Vanwege zijn jarenlange ervaring komt Bas geregeld volwassenen tegen in de stad waar hij vroeger mee te maken heeft gehad. "Als ze me zien, zijn ze nog steeds heel enthousiast. Binnen de doelgroep van die tijd is een gedeelte goed terechtgekomen en er is een gedeelte waarbij het allemaal iets minder is gelukt. Wij weten ook heus wel dat niet iedereen die we helpen ook goed terechtkomt. Maar voor mij is het mooi om te zien dat je na zo'n lange periode mensen ziet die succesvol zijn met een mooi gezin en een leuke baan."

Met hun werk probeert Mee & de Wering te voelen wat er speelt in de gemeenschap, aldus Bas. "Ik heb het idee dat dat goed lukt. Dat horen we ook vaak. En juist omdat ik dit al zo lang doe, zie ik dat de oudere gasten zich weer inzetten voor de jongere gasten. Dat is alleen maar mooi."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.