Ga naar Content

Wijk aan Zee dreigt 'forenzendorp' te worden, inwoners hameren op zelfbewoningsplicht

In Wijk aan Zee kopen investeerders aan de lopende band woningen op om deze te verhuren aan tijdelijke bewoners. De Dorpsraad hamert op een zelfbewoningsplicht om dit fenomeen een halt toe roepen. "We zien steeds minder vaste bewoners en dat gaat ten koste van de leefbaarheid."

Hans Dellevoet staat bij een woonhuis dat is verbouwd tot appartementen voor tijdelijke bewoning - Foto: NH Media

Wijk aan Zee is een klein, hecht dorp. Veel van de zo'n 2.100 bewoners kennen elkaar. De kustplaats bruist van activiteiten: van de razend populaire Smaakmarkt tot een unieke tour met zingende gidsen die je meenemen in de mystiek van het kunstenaarsdorp. "We zijn een sociale gemeenschap, niet te vergelijken met buurtgemeente Beverwijk", benadrukt Sieg Scholten van de Dorpsraad. 

Toch staat dat specifieke karakter de laatste jaren flink onder druk, merkt de Dorpsraad. Investeerders ontdekten hoe ze centen kunnen verdienen: ze kochten niet alleen hotels, maar ook 'gewone' woningen op om deze op te splitsen en te verhuren aan tijdelijke bewoners. 

"Bovenop zo'n 2.100 inwoners hebben we honderden tijdelijke bewoners. De balans is helemaal zoek"

Hans Dellevoet

Tij gekeerd

De tijdelijke bewoners missen vaak de binding met de dorp, wat ten koste gaat van de leefbaarheid, verduidelijkt Hans Dellevoet, ook van de Dorpsraad. "Het gaat om de kleine, alledaagse dingetjes die het dorpskarakter bepalen. Een biertje drinken in de kroeg, kinderen die naar school gaan of lid zijn van een vereniging. Gastbewoners nemen vaak geen deel aan dit sociale verkeer. Sommige teams van de lokale voetbalclub moeten nu al in Beverwijk lobbyen om voldoende spelers te vinden."

Volgens Dellevoet heeft Wijk aan Zee een lange geschiedenis met arbeidsmigranten. Vroeger verbleven ze vaak in recreatiewoningen, die 's winters anders leeg stonden. Hoewel die tijd voorbij is, blijft het lucratieve opkopen van huizen aanhouden. Dellevoet: "Bovenop de 2100 inwoners hebben we honderden tijdelijke bewoners. De balans is helemaal zoek."

Forenzendorp

De summiere betrokkenheid is niet het enige probleem van tijdelijke bewoning. Door de opkoop van woningen voor tijdelijke verhuur verpauperen ze en slinkt de broodnodige woningvoorraad. Dit raakt de dorpelingen diep, die graag zien dat hun kroost hier ook kan blijven wonen. De zoektocht naar een geschikte woning is door de torenhoge prijzen al bijna onmogelijk, en de opkopende huisjesmelkers maken die strijd alleen maar zwaarder.

Scholten hoort veel bezorgde geluiden om zich heen: "Is die ook al opgekocht?" en "Het houdt maar niet op!" Hij wil wel duidelijk maken dat het hem niet om de tijdelijke bewoners zelf gaat. "We hebben niets tegen de arbeidsmigranten, het gaat ons echt om de 'gewone' huizen die aan de markt worden onttrokken."

"Als we onze voorzieningen in stand willen houden, hebben we meer vaste bewoners nodig dan nu"

Hans Dellevoet

Toch geen reddende engel

Ontwikkelaar Elfi werd aanvankelijk gezien als de redende engel die zulke verloederde panden in het dorp zou opkopen en nieuw leven zou inblazen. Nu deze plannen zijn afgeblazen, zet de Dorpsraad zich opnieuw in om aandacht te vragen voor de toekomst van het dorp. Het dorpsgevoel - dit is ons dorp, wij dragen de verantwoordelijkheid- vormt hierbij de motor. "Als we nu niets ondernemen, is ons dorp over vijf tot tien jaar volledig verpauperd", waarschuwt Scholten.

Dellevoet vult aan: "We willen voorkomen dat dit een forenzendorp wordt, waar steeds meer mensen tijdelijk wonen en de binding met het dorp verloren gaat. Als we onze voorzieningen zoals de school, horeca, dorpshuis, sporthal en het verenigingsleven in stand willen houden, hebben we meer vaste bewoners nodig dan nu."

Gemeente

De Dorpsraad hoopt dat de gemeente instemt met de voorgestelde zelfbewoningsplicht. Volgens Dellevoet, die al onderzoek heeft gedaan, is dit juridisch haalbaar. "Normale woningen hebben de bestemming wonen. Tijdelijke bewoning valt daarentegen vaak onder logies. Er zou strenger gehandhaafd moeten worden op het onderscheid tussen wonen en het aanbieden van logies zonder vaste hoofdbewoner," stelt hij.

Afgelopen maand heeft een delegatie van de Dorpsraad dit onderwerp al met de gemeente besproken. In januari zullen zij opnieuw om tafel gaan, ditmaal met wethouder Ali Bal, om de kwestie verder te bespreken.

Gemeente

De gemeente Beverwijk zegt samen met Wijk aan Zee werken aan de vitaliteit en leefbaarheid van het dorp. Dit omvat een betere balans in de woningvoorraad en meer passende woonmogelijkheden, door zowel bestaande woningen optimaal te benutten als nieuwbouw te realiseren.

Samen met Heemskerk wordt een nieuwe woonvisie ontwikkeld, waarbij onder meer een zelfbewoningsplicht wordt onderzocht. Daarnaast wordt een vergunningstelsel voorbereid om overlast door kamerverhuur te beperken en verhuur beter te reguleren.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]