Ga naar Content

Waarom mag er geen kerstkrans aan de deur? Heemskerkse brandweer legt uit

Er is veel te doen rondom de aangescherpte brandveiligheidsregels voor appartementencomplexen. Om meer duidelijkheid en draagvlak te creëren, nodigde woningcorporatie Woonopmaat de brandweer uit bij ouderenwoongroep De Zandhaver in Heemskerk. "Iedereen heeft gelijk, maar vrolijker wordt het er niet van," concludeert voorzitter Aad. Toch gloort er hoop aan de horizon. 

Brandweer Maurice Kauffman geeft uitleg over brandveiligheid aan bewoners van Zandhaver - Foto: NH Media

Sinds enkele weken vraagt woningcorporatie Woonopmaat haar bewoners om alle frutsels op galerijen en in hallen - oftewel de vluchtroutes - te verwijderen. Dit naar aanleiding van de aangescherpte brandveiligheidsregels die per 1 juli door de overheid zijn ingevoerd.

Het strengere beleid roept veel weerstand op bij bewoners, die de maatregelen als overdreven ervaren. Bovendien hanteert Woonopmaat een nog striktere interpretatie van de regels dan wettelijk vereist: alleen een kleine deurmat en een schilderijtje bij de voordeur zijn toegestaan. Alle andere decoratie moet weg, al is het gangpad breed genoeg. Dit om discussie te voorkomen. 

Om meer duidelijkheid te scheppen, gaf brandweerman Maurice Kauffman vandaag een presentatie bij woongroep De Zandhaver in Heemskerk. Het is één van de wooncomplexen van Woonopmaat, waar ze niet om de regels staan te springen uit angst dat het de 'eigen', vrolijke sfeer van pand zal onttrekken. 

Ongeluk zit in een klein hoekje

In zijn presentatie wijst Kauffman op de klassieke brandveiligheidsdo's en -dont's, maar belicht ook een nieuw gevaar: de elektrische fiets en scootmobiels. De lithium-ionbatterijen in deze apparaten kunnen soms spontaan vlam vatten. Hij toont een video van een brandende scootmobiel. "Binnen drie tot vier minuten staat alles in lichterlaaie. En dan?" waarschuwt hij. "Probeer dan maar eens de uitgang te vinden in een gang vol rook."

In Arnhem ging dat op nieuwjaarsdag 2020 gruwelijk mis. Twee minderjarigen staken vuurwerk af op een oud bankstel. Het vuur leek te doven, maar smeulde verder binnenin het meubel, waarna de hele centrale hal in brand vloog. Bewoners konden het pand niet verlaten, en twee mensen kwamen om het leven. Dit tragische ongeluk was de directe aanleiding voor de nieuwe wetgeving.

"Op mijn dertiende rookte ik al, en drinken kon op je vijftiende. Nu mag je je huis niet eens een beetje opfleuren"

Voorzitter Aad

Dat de scootmobiel niet meer in de hal mag, begrijpt iedereen, maar de verbanning van 'onschuldige' accessoires stuit op trammelant. "Geen hangplantje meer aan de reling? Pff, typisch Nederland," zucht Ria. Voorzitter Aad, die opgroeide in een tijd waarin 'alles mocht', vindt het moeilijk: "Op mijn dertiende rookte ik al, en drinken kon op je vijftiende. Nu mag je je huis niet eens een beetje opfleuren. Gezellig is het niet, maar ja, ze hebben wel gelijk. We moeten ermee leren leven," zegt hij, enigszins ontdaan.

Graffiti tegen kale muren

Het einde van de tierelantijntjes betekent niet het einde van de gezelligheid, benadrukt Kauffman. Die hoopt dat zijn presentatie het belang van brandveiligheid duidelijk heeft gemaakt. "In een ander wooncomplex verven bewoners de muren of laten ze foto's afdrukken om op aluminium platen te bevestigen. Er zijn ook mogelijkheden met behang," geeft hij als voorbeeld.

Een medewerker van Woonopmaat haakt daarop in: "We kunnen inderdaad ook kijken naar fotobehang, of zelfs graffiti. We hebben zelfs een graffiti-artiest in ons team werken." Voorzitter Aad krijgt een bescheiden glimlach op zijn gezicht. "Laten we daar eens over nadenken", zegt hij berustend.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]