Ga naar Content

Veel meer Gooise klachten over vuurwerkoverlast, handhaving lastig

Er wordt dit jaar een stuk meer geklaagd over overlast door vuurwerk. Alleen in Huizen al zijn er tot nu toe 138 meldingen van ongewenste knallen. Ook de andere Gooise gemeenten erkennen dat de overlast enorm is toegenomen. Handhaven blijkt lastig, omdat de pakkans bijzonder laag is. Toch is er zo nu en dan een arrestatie, maar dan gaat het vaak om het verkopen of opslaan van illegaal vuurwerk, niet voor het afsteken.

Foto: Adobe Stock

Door het hele Gooi heen hoor je al luide knallen, of het nou ’s avonds of overdag is. Het Vuurwerkmeldpunt Huizen heeft nu al 138 meldingen van overlast ontvangen en dan moet de maand december nog beginnen.

Het totaal van vorig jaar kwam uit op bijna tweehonderd meldingen. De gemeente zegt dat het een jaarlijks terugkerend beeld is: de jaarwisseling komt dichterbij, en de overlast door het afsteken van vuurwerk neemt toe.

Heterdaad is lastig

Het optreden tegen vuurwerkoverlast is lastig. Handhavers moeten daadwerkelijk zien dat iemand vuurwerk afsteekt om iemand aan te kunnen houden. Ondanks dat dit ‘onmiddellijk een dilemma op in de inzet van handhavers’ oplevert, blijven ze altijd alert in de hoop een boosdoener op heterdaad te kunnen betrappen. Maar, zegt de gemeente: “De pakkans blijft heel erg laag.”

Dat het aantal meldingen in Huizen aanzienlijk hoger ligt dit jaar kan te maken hebben met de toegenomen illegale handel. Ruben Woudsma van het Vuurwerkmeldpunt Huizen had niet verwacht dat er al zoveel verboden vuurwerk in omloop zou zijn. Hoewel de landelijke politie volgens hem al diverse illegale netwerken heeft opgerold, blijft het een druppel op een gloeiende plaat.

Mislukte deal

Op het parkeerterrein van een voetbalvereniging in Huizen heeft de politie vorige week nog drie mensen aangehouden na een mislukte vuurwerkdeal. De mannen hadden het plan zwaar en illegaal vuurwerk te verhandelen. Woudsma pleit voor een harde aanpak: "We moeten ervoor strijden dat je voor het afsteken van illegaal vuurwerk wordt aangehouden. Ik hoop dat de politie net als vorig jaar een soortgelijke campagne gaat voeren om dit aan te pakken”.

"Enkelen verpesten het voor velen en de schade die zij veroorzaken komt ten laste van de hele samenleving"

Woordvoerder BEL-combinatie

In Blaricum, Laren en Eemnes zien ze de afgelopen weken ook een toename van overlast door vuurwerk. Onder andere is er behoorlijk wat schade toegebracht aan het straatmeubilair.

Of de vuurwerkoverlast groter is dan voorgaande jaren is nog niet te meten. De gemeente geeft wel mee dat ze het eigenlijk heel triest vindt ‘hoe enkelen het verpesten voor velen en dat de schade die zij veroorzaken ten laste komt van de hele samenleving’

Opgeblazen

Volgens de drie gemeenten is een verklaring voor de vele knallen dat het tegenwoordig makkelijker is om, via bijvoorbeeld social media, aan illegaal vuurwerk te komen. De wijk- en jeugdagenten en de handhavers weten redelijk goed wie de raddraaiers zijn, maar ook hier blijkt het lastig om de daders op heterdaad te betrappen. De gemeente ziet hierin een rol voor de ouders: ga met je kinderen het gesprek over vuurwerk en de zinloze vernielingen aan, is het advies.

En die vernielingen zijn talrijk. Onder andere zes opgeblazen prullenbakken en drie gemolesteerde verkeersborden. Maar de gemeente gaat voorlopig niets vervangen om te voorkomen dat het opnieuw kapot gaat. In het dorp wordt niet alleen vuurwerk afgestoken, het ligt er ook opgeslagen. Na een melding eerder deze maand is bij een woning in Eemnes onderzoek gedaan.

Het zou gaan om vuurwerk maar de politie zegt alleen zaken te hebben gevonden ‘die kunnen leiden tot explosiegevaar’. In Gooise Meren kan iemand die vuurwerk opslaat een dwangsom krijgen of het hele pand gaat zelfs dicht. Dit is volgens de gemeente een zware maatregel ‘dus hier gaat ook een preventieve en afschrikkende werking vanuit.’

Vuurwerkvrije en risicozones

In Gooise Meren zien ze het aantal knallen ook explosief stijgen: van drie meldingen vorig jaar naar 27 meldingen nu. En ook hier kan de politie pas in actie komen als ze iemand op heterdaad betrappen. 

Om de overlast voor sommige inwoners te verminderen is het in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg al een aantal jaar mogelijk om je op te geven voor een ‘vuurwerkvrije straat’. En er zijn de vaste vuurwerkvrije zones rond kinderboerderijen en hertenkampen. Andere knalvrije gebieden zijn er niet. Bussum-Zuid, waar het vorig jaar met oud en nieuw redelijk misging, is wel aangewezen als risicogebied.

De Kostmand in Huizen, waar het vorige jaarwisseling tot grote ongeregeldheden kwam, lijkt ook tot risicogebied uitgeroepen. Cameratoezicht, samenscholingsverboden en gebiedsontzeggingen moeten dit jaar de boel rustig houden. En de gemeente wil 'strikte handhaving’ op het samenscholingsverbod. Het winkelcentrum is een vuurwerkvrije zone, net als de Oostermeent en het Holleblok.

Lees ook