Ga naar Content

Provinciale Staten wil antwoorden over illegale bomenkap op Huizer terrein

De kaalslag zonder kapvergunning op het terrein van de oude Huizer steenfabriek leidt tot vragen van de Provinciale Staten. Twee Statenleden willen weten of er gevolgen zijn voor de gemaakte overtredingen en of er een herplantplicht is voor de ten onrechte gekapte bomen.

Kale wallen op het Xella-terrein - Foto: Pieter Witte

Op het terrein van de voormalige steenfabriek in Huizen heeft eerder deze maand een grote kaalslag van bomen en struiken plaatsgevonden. Dat blijkt te zijn gebeurd zonder dat daar vergunningen voor waren. De lokale politiek sloeg daar eerder al alarm over. 

Lees ook

Peter Korzelius van GroenLinks en Michiel Klein van de ChristenUnie willen weten of de provincie juridische stappen gaat ondernemen tegen de eigenaar van het terrein. Deze zou slechts een sloopmelding hebben gedaan voor de ‘opstallen en terreinverharding’, maar voor de sloop van het groen is geen melding gedaan.

Treurnis

Ook is er volgens de gemeente Huizen voor het kappen van de bomen geen vergunning aangevraagd. Toch is het zogeheten Xella-terrein inmiddels een kale woestenij. Een treurig aandoend beeld, waardoor het gemeentebestuur zelfs vorige week een ‘motie van treurnis’ aan de broek kreeg.

Dat kan als iemand ‘een bepaalde gang van zaken betreurt’, aldus de gemeente. De motie haalde het niet, omdat een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de gemeente genoeg excuses heeft gemaakt.

Wie doet wat?

Waarom de kaalslag heeft kunnen plaatsvinden, komt door gebrekkige kennis bij de gemeente, concludeert men. De meldingen die al wel gedaan waren over de natuurvernietiging, werden niet opgevolgd.

Het bleek bij de gemeente niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de handhaving: zijzelf of de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Toen die laatste eenmaal op de hoogte was, bleek bijna al het groen al verdwenen.

De beide Provinciale Statenleden maken zich zorgen over de ontbrekende informatie bij de gemeente. Het moet volgens hen duidelijker zijn wat de verdeling van taken is tussen beide overheden als het aankomt op het beschermen van de omgeving en natuur. Een van hun vragen is bijvoorbeeld of de provincie buiten de bebouwde kom verantwoordelijk is voor het toezicht hierop.

Gevolgen

Korzelius en Klein pleiten voor meer voorlichting bij gemeenten, zodat ze dit soort situaties in de toekomst kunnen vermijden.

Daarnaast staan er dus vragen open of er een herplantplicht komt en of er juridische stappen volgen. Over een maand zal in elk geval duidelijk moeten worden wat de gevolgen voor de eigenaar van het Xella-terrein zijn.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]