Zeg maar vaarwel tegen opgefleurde galerijdeuren: nieuwe brandveiligheidsregels verbieden prullaria op de gangpaden van flats en maken de grijze muren strikt verboden terrein. Tot grote treurnis van veel Heemskerkse flatbewoners. "Zelfs mijn kerstkrans mag niet meer hangen, ouderen wordt alles ontnomen."
De grijze muren en deuren van het flatgebouw aan de Jan Ligthartstraat vertonen her en der nog wat kleur. De ene bewoner heeft een paar bloempotten staan, verderop prijkt een compleet kabouterdorp. Weer een ander is bescheidener en houdt het bij wat wanddecoratie. Maar groot of klein, alles moet weg.
Nieuwe wetgeving
De regels wat betreft brandveiligheid zijn door de overheid landelijk per 1 juli aangescherpt. Dit houdt in dat alle brandgevaarlijke decoratie aan de wand of in de gang moet verdwijnen. De brandbare spullen zouden een vluchtroute kunnen versperren. Een onaanvaardbaar risico dat ze niet willen nemen.
Om discussie te vermijden, is Woonopmaat strenger en legt een verbod op alle tierelantijntjes in de openbare ruimtes. Twee weken geleden voerde ze een inspectieronde uit. Op alle items die de flatdeur uit moeten, werd een sticker geplakt met daarop de uiterste vertrekdatum genoteerd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Gelijke monniken, gelijke kappen
"Tja, het is jammer, maar wat doe je eraan", verzuchten velen. Voor sommigen gaat het verder dan alleen teleurstelling, want waar moeten de piepers nu heen, die tegen het spruiten buiten staan? Mevrouw Mienis en meneer Klanderman zijn niet over te nieuwe regel te spreken. "Ik vind het zwaar overdreven", zegt mevrouw. "Dit is helemaal geen vluchtweg."
Het stel woont in de linkerhoek van de flat, grenzend aan een dichte stenen muur. Wanneer het noodlot toeslaat kunnen ze het gebouw via het trappenhuis verlaten of via de brandtrap aan de rechterkant van het gebouw. Maar niet via hun balkonnetje.
Ondanks dat, blijkt het geen geldig tegenargument om de huidige fleurige status van hun entree te behouden. Om geen onderscheid te maken tussen bewoners, moet iedereen alle frutsels verwijderen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', luidt het devies.
Tekst gaat verder onder de foto.
Tegenstribbelen geen zin
De betonnen zon, de stoelen, de piepers – alles moet weg. "Je mag niet eens een kerststukje aan de wand hangen. Normaal gesproken was de hele trappenhal versierd. Oude mensen wordt alles ontnomen," verzucht meneer.
Ondanks zijn frustratie weet meneer dat tegenstribbelen geen zin heeft. Wie weigert, ziet de spullen alsnog verwijderd worden, en notoire weigeraars riskeren een geldboete. "Mensen met grote huizen en tuinen mogen alles, terwijl 'het klootjesvolk' niks mag," benadrukt hij met zichtbare teleurstelling. "We vinden het gewoon leuk om nog wat plantjes te hebben, dan ben je toch een beetje bezig."
"Drie jonge kinderen kwamen om het leven omdat de brandweer hun slaapkamer niet kon bereiken"
Grote brand
De bovenbuurvrouw heeft van Woonopmaat hulp aangeboden gekregen om haar galerij, gevuld met zeventien jaar aan verzamelde snuisterijen, leeg te maken. De groene kunstmat en de boerderijdieren aan de muur, die nu nog voor sfeer zorgen, zullen verdwijnen. En de flat zal volgens haar veranderen in een eenheidsworst.
Ze woont al zeventien jaar in haar huidige woning en heeft daarvoor in een ander appartement in hetzelfde gebouw gewoond. Toen ging het eens mis. Ze herinnert zich nog levendig de gruwelijke brand die destijds uitbrak in het bovenste deel van het gebouw. "Drie jonge kinderen kwamen om het leven omdat de brandweer hun slaapkamer niet kon bereiken", vertelt ze met zichtbare emotie.
Wel volgebouwde noodbalkons?
Na het ongeluk werden er geen nieuwe regels ingevoerd. Wel werd er aan de achterkant van het gebouw een noodbalkon aangelegd, zodat de brandweer in noodgevallen toegang tot de woningen kon krijgen – iets wat tijdens het ongeluk niet mogelijk was. Veel van die noodbalkons zijn inmiddels volledig volgestouwd, waardoor de doorgang geblokkeerd is. "De brandweer zegt dat het geen officiële nooduitgang is, dus dat mag," zegt de bewoonster verontwaardigd.
"Ik vind het vreemd dat aan de voorkant – dat ook geen vluchtroute is – wel alles weg moet, terwijl het aan de achterkant mag blijven staan. Dat op de 'echte' vluchtroutes alles vrij moet blijven, begrijp ik. Maar hier? En dan ook nog de kleine dingetjes aan de wand? Dat vind ik echt belachelijk. Daar heb ik moeite mee."
Tekst gaat verder onder de foto's.
Reactie Woonopmaat
Woonopmaat begrijpt de teleurstelling van de bewoners, maar heeft, op advies van de brandweer, een zerotolerancebeleid ingevoerd. "Er zal maar brand uitbreken met veel rook, waardoor je op de tast naar buiten moet en er iets in de weg ligt. Dat risico willen we niet nemen. Het is vervelend, maar net als bij Pre-wonen hanteren we daarom hetzelfde beleid."
Woonopmaat bevestigt dat er na de brand een nieuwe vluchtroute aan de achterkant is aangelegd. Inmiddels zijn er nieuwe eisen opgesteld, waardoor deze route nu niet meer als officiële vluchtroute wordt beschouwd en er dus ook niet meer op wordt gehandhaafd.
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]