Waar partijen in de rechtbank meestal lijnrecht tegenover elkaar staan, dealen zorgorganisatie Parlan en pleeggezinnen met eenzelfde probleem: het betalen van de kinderopvangkosten. De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), Jeugdzorg Nederland en ook Parlan willen een oplossing van het kabinet voor dit 'gat in de wet'.
Want zo noemt Parlan-bestuurder Peter van Wijk het. De Noord-Hollandse jeugdzorgorganisatie verloor eerder deze week een rechtszaak die was aangespannen door twee West-Friese pleegoudergezinnen over de kinderopvangtoeslag. Zij betaalden zelf de kosten, maar de rechter oordeelde dat de gezinnen, ook met terugwerkende kracht, volgens de wet recht hebben op het geld.
Opvallend maar waar, zeggen zowel de pleegouders als Parlan in hetzelfde schuitje te zitten. Parlan-bestuurder Peter van Wijk geeft tekst en uitleg. Hoe is het geregeld met de kinderopvangkosten en waar gaat het volgens hem mis? "Uiteindelijk moet het wel uit een potje worden betaald."
Is Parlan geschrokken van deze uitspraak?
"Niet per se geschrokken. Wij zijn ook in de overtuiging dat de pleegouders recht hebben op deze vergoeding. We staan aan dezelfde kant. En ook wij vinden dat er duidelijkheid moet komen."
Waar zit dan het probleem?
"Het gaat om de vergoeding van kosten voor de kinderopvang. Dat zit niet standaard in onze lijst van kosten die vergoed moeten worden. Pleegouders moeten namelijk voor de vergoeding een andere route volgen dan andere ouders."
"In onze ogen moeten pleegouders de normale route kunnen volgen, of het moet standaard in de lijst komen. Het is een gat in de wet en die moet gerepareerd worden. Er moet landelijk duidelijkheid over komen, want je kunt pleegouders niet in de kou laten staan. Ik hoop dan ook dat de staatssecretaris in actie komt. Maar we weten ook: dat kan nog wel even duren."
"De pleegouders doen heel belangrijk werk, maar uiteindelijk moet het wel uit een potje worden betaald"
Waar gaat de rechtszaak over?
De bestuursrechter bepaalde afgelopen maandag dat twee pleeggezinnen ten onrechte geen vergoeding hebben ontvangen voor de kinderopvangkosten. Volgens de wet hoeven pleegouders niet zelf op te draaien voor de kosten van de verzorging en opvoeding van kinderen die door de rechter uit huis zijn geplaatst. De zorgaanbieder regelt de pleegzorg voor meerdere gemeenten in de provincie, maar daarmee zijn geen afspraken gemaakt over kinderopvangkosten.
Een uitspraak die landelijk voor zorgorganisatie mogelijk enorme gevolgen heeft. Het gaat waarschijnlijk in totaal om miljoenen euro's, schetste directeur-bestuurder Remco Oosterhof (NVP) al.
Want Parlan kan deze kosten niet betalen?
"Wij zijn als organisatie qua financiën afhankelijk van gemeenten en de overheid. Veel gemeenten vergoeden deze kosten wel, maar ongeveer de helft ook niet. Die wijzen dan naar de overheid en die wijst weer naar de zorgaanbieder. De pleegouders doen heel belangrijk werk en dat ondersteunen wij zeer. Het is aan ons om het netjes te regelen. Daar mogen pleegouders geen last van hebben. Maar uiteindelijk moet het wel uit een potje worden betaald."
Tekst gaat verder onder de foto.
"Wat wij jammer aan de uitspraak vinden, is dat Parlan als bestuursorgaan wordt gezien. Omdat we dan in een rol gedrukt worden om een besluit over de vergoeding te nemen, terwijl dit besluit over de bijzondere kosten in de pleegzorg bij de overheid ligt."
Wat kunnen de consequenties zijn?
"Die kunnen heel groot zijn. Bij één gezin ging het om ongeveer 7.000 euro per jaar en de uitspraak van de rechter laat zien dat er met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden aanspraak gemaakt kan worden op de vergoeding. Als je weet dat wij tientallen pleeggezinnen hebben, dan weet je dat het om veel geld gaat. Landelijk gezien gaat het om nog veel meer, om miljoenen."
Jullie overwegen om in hoger beroep te gaan?
"Daarover overleggen we nog met onze jurist. We trekken onder meer op met brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland, om te kijken wat nu de impact van deze uitspraak is. Eén ding is zeker: als we dat doen, dan is dat niet om de pleegouders dwars te zitten, maar om duidelijkheid te krijgen over wie de kosten moet betalen."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]