De natuur zit vol geheimen. Onze aandacht gaat vaak naar gekleurde vogels, grote bomen en aaibare beestjes. Maar heel veel natuur leeft een verborgen bestaan onder de grond. Als we een paddenstoel zien, denken we: "Hee, ze zijn er weer!" Maar zwammen en schimmels zijn er altijd. Buiten ons gezichtsveld dus ze hun nuttige werk. Zonder schimmels geen natuur.
In het Robbenoordbos groeien prachtige paddenstoelen. Er zijn paddenstoelen die bomen doden en opeten, die noemen we parasieten. Maar er zijn ook paddenstoelen die alleen van dode bomen leven; de saprofyten. De meest wonderlijke categorie zijn de paddenstoelen die juist samenwerken met bomen, de zogenaamde symbionten.
Via een ondergronds netwerk, mycorrhiza, maken deze zwammen verbinding met de wortels van bomen. Zij leveren voedingsstoffen als mineralen aan bomen en krijgen daar suikers voor terug. Beide organismen profiteren en vormen zo de levensbasis voor ieder bos.
Boswachter Leon Kelder van Staatsbosbeheer laat in deze uitzending een stuk van zo'n zwammennetwerk zien; het lijkt wel een printplaat!