Ga naar Content
Een kind zit aan een eettafel met twee volwassenen, samen ontbijtend. Ochtendzonlicht stroomt door een raam achter hen, en werpt een warme gloed. De volwassenen lachen en zijn in gesprek.

West-Friese pleegouders winnen rechtszaak over vergoeding van de kinderopvang

19 november 2024, 18.30 uur · Aangepast 19 november 2024, 21.17 uur
Door: Maarten Edelenbosch · Foto: nh-DALL·E 3

Twee pleeggezinnen uit West-Friesland hebben ten onrechte geen vergoeding gekregen voor de kinderopvangkosten. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem bepaald.  Jeugdzorgorganisatie Parlan had zo'n vergoeding eerder afgewezen. De uitspraak heeft landelijk mogelijk grote gevolgen voor zorgaanbieders, waar een miljoenenstrop dreigt.

Volgens de wet hoeven pleegouders niet zelf op te draaien voor de kosten van de verzorging en opvoeding van kinderen die door de rechter uit huis zijn geplaatst. Zodoende deden de twee pleeggezinnen ook een beroep op een vergoeding voor de opvang van hun pleegkinderen.

Opvang stond volgens Parlan niet op de lijst met kosten die vergoed moeten worden. Daarom werd het verzoek afgewezen. De zorgaanbieder regelt de pleegzorg voor meerdere gemeenten in de provincie. Maar daarmee zijn geen afspraken gemaakt over kinderopvangkosten. En dus werden de pleeggezinnen doorverwezen naar de gemeente.

Afwijzen van vergoeding kinderopvang is onterecht

Onterecht, zo oordeelde de rechter. “Kort gezegd: dat Parlan zegt er geen geld voor te hebben, is niet het probleem van de ouders”, aldus advocaat Germaine Dorhout-Tielken, die één van de pleeggezinnen bijstaat. 

De rechter bepaalde dat Parlan binnen zes weken opnieuw een besluit moet nemen op de verzoeken. Maar volgens de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) is de uitspraak overduidelijk. "Opvang is aangemerkt als bijzondere kosten en moet vergoed worden. Wij zijn heel bij met deze uitspraak.", aldus directeur-bestuurder, Remco Oosterhoff. 

Veel meer pleeggezinnen met hetzelfde probleem

Want de twee pleeggezinnen zijn niet de enige die tegen hetzelfde probleem aanlopen. "Het speelt al meerdere jaren. We krijgen er ook regelmatig vragen over van pleegouders. Die stellen hun hart en huis al open. Dan is het niet fijn als je van je eigen spaarrekening dit soort kosten moet betalen."

De uitspraak van de rechter is er mogelijk één met grote gevolgen. Want het besluit geldt voor alle zorginstanties van ons land. Die waarschijnlijk net als Parlan aangeven de extra kosten niet te kunnen betalen. 

Lees ook

Met de uitspraak in handen kan er ook met terugwerkende kracht, tot vijf jaar terug, om een vergoeding worden gevraagd. Eén van de pleeggezinnen gaf tijdens de rechtszaak aan dat het in hun geval om 7.000 euro per jaar ging.

Extra kosten mogelijk miljoenen per jaar

"Het gaat waarschijnlijk in totaal om miljoenen euro's die betaald moeten worden in heel Nederland", legt Oosterhoff uit. Gemiddeld zijn pleeggezinnen jaarlijks ongeveer 2.500 euro kwijt, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Een eerdere voorzichtige schatting kwam uit op een totaalbedrag van 17 miljoen euro per jaar.

Grote vraag is nu hoe het na de rechtszaak verder gaat. Een woordvoerder van Parlan zegt het ermee eens te zijn dat pleegouders eigenlijk niet voor de kosten zou moeten opdraaien. "We hebben bij de twee betrokken gemeenten een beroep gedaan op bijzonder kosten, maar tot nu toe zonder succes."

Parlan wil op zoek naar een oplossing

Parlan zegt opnieuw in gesprek te gaan met de gemeenten. "Wij spannen ons in om de ontstane situatie voor de betrokken pleegouders waar mogelijk op te lossen." Toch overweegt de zorgaanbieder nog of het eventueel in hoger beroep gaat. "

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) is ook blij dat er nu een formele plek is om bezwaar te maken. "Dat was eerst niet zo. En de uitspraak betekent ook dat de onderbouwing en besluitvorming gedegen moet zijn."

Oproep aan staatssecretaris om snelle actie

Maar ook al hebben de pleegouders recht op een vergoeding, het zal niet gelijk op de bankrekening staan. "Met een beetje pech wordt er heen een weer geschoven wie er nu de portemonnee moet trekken. Zorgaanbieders die wijzen naar gemeenten en gemeenten die weer wijzen naar het Rijk", aldus directeur-bestuurder Oosterhoff.

Hij vervolgt: "We moeten niet 1,5 jaar heen en weer gaan pongen. Ik roep staatssecretaris Vincent Karremans op ervoor te zorgen dat dit probleem nu snel wordt opgelost.” Ook Parlan geeft via brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland in gesprek te gaan met het ministerie van VWS en de VNG over een structurele landelijke oplossing.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]