Ga naar Content

Vrouw (59) die ex mishandelde met breekijzer geeft therapie de schuld: "Was weg kwijt"

Wilde Mirjam W. (57) haar ex-vriend doden toen ze hem begin dit jaar in Nieuw-Vennep met een breekijzer op zijn hoofd sloeg? In de Haarlemse rechtbank zegt ze vandaag van niet. De vrouw was boos, omdat ze te lang moest wachten op antwoorden rondom hun verbroken relatie. "Hij heeft mij ook pijn gedaan, dan hij ook een beetje pijn."  

Breekijzer (foto ter illustratie) - Foto: AdobeStock

Volgens het OM is er voldoende bewijs dat de vrouw van plan was om haar ex-vriend de avond van 3 februari iets aan te doen. Zo heeft ze verklaard dat ze wist dat hij die avond de wedstrijd Ajax - PSV (1-1) in de Johan Cruijff Arena had bezocht, en hem daarom tegen middernacht opwacht bij de bushalte Getsewoud-Noord. 

Voordat ze naar Nieuw-Vennep rijdt, duikt ze nog even haar schuur in. Omdat het volgens haar ondenkbaar is dat ze iemand zou neersteken met een mes, en een hamer te zwaar letsel zou aanrichten, pakt ze een klein breekijzer. Een kant daarvan wikkelt ze in een vaatdoekje. "Ik dacht: dan sla ik met die kant, anders is het nog veel erger", verklaart ze."

Vermomd met rode pruik

Om te voorkomen dat haar ex haar voortijdig herkent, parkeert ze haar auto een stuk verderop en vermomt zichzelf met een rode pruik. Als ze bij de bushalte aankomt, beseft ze dat haar ex niet de enige passagier is. 

Omdat er meer passagiers uit de bus stappen, besluit ze nog even te wachten en haar ex te volgen. "Toen hij alleen liep, heb ik het breekijzer uit mijn zak gehaald en hem een tikkie gegeven. Geen harde tik, ik wilde hem gewoon laten schrikken." 

De man ziet zijn ex niet aankomen. "Ik voelde een enorme klap op mijn achterhoofd", leest de rechter voor uit zijn slachtofferverklaring. In een reflex draait hij zich om en geeft zijn belager een paar klappen en trappen. Pas als ze op de grond ligt, ziet de man dat het om W. gaat. 

"Ik zag bloed en schrok me het schompes"

Verdachte Mirjam W.

Door de klap heeft de man een snee van drie centimeter in zijn achterhoofd. "Ik zag bloed en schrok me het schompes", vertelt W. Ze wordt opgepakt en zit inmiddels al zo'n negen maanden vast. "Nu zit ik gelukkig alleen op cel", antwoordt ze als de voorzitter van de rechtbank vraagt hoe het haar in de gevangenis vergaat. 

Als de rechtbank haar persoonlijke omstandigheden bespreekt, blijkt dat de vrouw begin dit jaar een 'zware depressie' had. Nadat haar ex begin 2023 de relatie had verbroken, raakte ze ook haar huis en baan kwijt. Vanwege haar klachten volgde ze in die tijd EMDR-therapie, maar die heeft haar naar eigen zeggen meer slecht dan goed gedaan. 

Wat is EMDR-therapie? 

EMDR is een therapievorm die vaak wordt gebruikt om posttraumatische stressstoornissen te behandelen. De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapeut vraagt je terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, de bijbehorende gedachten en gevoelens en zorgt ondertussen voor een afleidende stimulans (vaak door de hand voor het gezicht van de cliënt te bewegen).

"In die EMDR-therapie moest ik hem iets aandoen", vertelt ze de rechtbank. "Als ik die EMDR niet had gehad, had ik dit nooit gedaan. Die EMDR heeft rare dingen met mijn hoofd gedaan. Ik moet ver heen zijn geweest. Normaal geef ik m'n hond niet eens een schop." 

Volgens experts kan haar geweldsuitbarsting haar alleen in verminderde mate worden aangerekend, vertelt de voorzitter. Niet vanwege haar depressie, wel vanwege een neurocognitieve stoornis, die voor een gebrek aan empathie zou zorgen.  

"Uit niets blijkt dat er in een opwelling is gehandeld", aldus de officier van justitie, die daarmee onderstreept dat de vrouw van plan was om haar ex iets aan te doen. En hoewel er voldoende bewijs is dat de vrouw haar ex heeft mishandeld, is niet onomstotelijk bewezen dat W. haar ex van het leven wilde beroven.

Contact- en locatieverbod geëist

Wat het OM betreft verdient W. anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Omdat ze inmiddels 290 dagen vastzit, zou dat betekenen dat haar nog zo'n drie maanden achter slot en grendel rest. Bovendien eist de officier dat ze zichzelf laat behandelen en begeleiden én een contact- en locatieverbod, om haar ex te beschermen.

Volgens advocaat Kuijpers kan haar cliënt hooguit worden veroordeeld voor mishandeling met voorbedachte rade. "Want door het geven van een tikje is de kans op zwaar letsel niet per se aannemelijk", aldus de raadsvrouw. "En er is niet bewezen dat ze hard, met kracht heeft geslagen."  

En als het om mishandeling met voorbedachte rade gaat, zit W. eigenlijk al te lang vast, zo betoogt Kuijpers. Ze probeert haar cliënt daarom per direct uit de cel te krijgen, maar daarvoor vindt de rechtbank het te vroeg. Die doet over twee weken, op 3 december, uitspraak.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]