Ga naar Content

Met Naomi's theaterstuk over de moord op haar moeder hoopt ze geweldslachtoffers zichtbaarder te maken

Theatermaker Naomi Inez treedt op met een voorstelling over de moord op haar eigen moeder. Als statement tegen wat zij geweldsverheerlijking noemt. Maar vooral ook om slachtoffers een gezicht te geven.

Podcasts over moorden, zelfs hele documentaires of tot in detail geschreven verhalen over gruweldaden. Naomi's irritatie over de aandacht voor misdrijven en vooral de daders, plantte ruim twintig jaar na de moord op haar moeder het zaadje voor een voorstelling.

"Daarvoor heb ik het er vooral niet over gehad. Als ik dat wel deed, leidde het tot ongemak. Maar door het er niet over te hebben, heb ik mezelf geweld aangedaan", legt de theatermaker uit.

Moeder Inez werd in 1996 vermoord

Met het toneelstuk waarmee ze afgelopen weekend optrad in het Hoornse theater het Pakhuis, wil ze een ander geluid laten horen, namelijk dat van het slachtoffer. "Ik wil ze een gezicht geven." En daarmee ook haar moeder, Inez den Drijver. De vrouw werd in 1996 na een cafébezoek door twee mannen vermoord.

Een geval van femicide, het opzettelijk doden van een vrouw of een meisje. Eens in de acht dagen komt een vrouw in ons land daardoor om het leven. Meestal zijn de daders bekenden en gaat het om eerwraak of huiselijk geweld. Naomi Inez vertelt in het stuk dat een vrouw vaker thuis wordt gedood dan in een park. 

Foto's van slachtoffers: ook Nadine Beemsterboer

Wie er over kunnen meepraten zijn Jacques en Wanda Beemsterboer. Hun dochter Nadine werd in 2006 vermoord door haar ex-vriend. Ze zijn één van de aandachtige toeschouwers van de voorstelling. "Ik vind het erg indrukwekkend", legt Wanda uit. "Nadine heeft hier als kind ook nog opgetreden. En ook als je haar foto ziet tussen al die andere vrouwen die slachtoffer zijn geworden. Dat raakt mij enorm."

Lees ook

Tijdens het stuk toont Naomi verschillende foto's en vertelt daar een verhaal bij. Zoals dat van Miranda "Een moeder van drie prachtige dochters die ongelooflijk goed kon dansen. Haar oudste dochter danst nu, maar ze zal haar moeder nooit in de zaal zien zitten bij een voorstelling." Later legt ze daar over uit. "Achter de cijfers en feiten gaan mensen schuil. Dat vergeten we wel eens."

Aandacht voor femicide belangrijk

Voor Jacques en Wanda Beemsterboer, die zelf zich ook veelvuldig inzetten tegen geweld, is het belangrijk dat hiermee aandacht wordt gevraagd voor femicide. Volgens Jacques zit hem deels ook in de opvoeding, maar ook het weerbaarder maken van vrouwen.

"Bijvoorbeeld op middelbare scholen. Dat als ze in verkeerde situaties komen, ze verstandige beslissingen kunnen maken die ze kunnen redden. Als ik kijk naar Nadine. Zij heeft naar ons nooit openheid gegeven over de situatie die ze met haar partner al heel lang had. Maar waarom niet? Misschien is er een sleutel dat vrouwen in die situaties geen schaamte voelen en gered kunnen worden."

De voorstelling is op 29 november ook te zien in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel. Hoewel het nu nog gaat om try-outs, is Naomi blij met hoe het gaat. "Na afloop gaan we ook in gesprek met de bezoekers in de zaal. En daar hoor je hele mooie genuanceerde reacties. En voor mij voelt het ook echt als emancipatie van nabestaanden." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]