Ga naar Content

Blokker belangrijk voor Hoornse historie: "Ze hebben Hoorn weer tot leven gebracht"

Failliet of niet. Blokker blijft een belangrijk onderdeel van de Hoornse geschiedenis. Niet alleen omdat het bedrijf ooit in de stad begon en groot werd. Maar ook vanwege de band tussen de stad en Hoorn die altijd is gebleven. 

"Hoorn hoort bij  Blokker en Blokker hoort bij Hoorn", omschrijft Rita Lodde van de Vereniging Oud Hoorn het gevoel. De stad waar het in 1896 ooit begon met de allereerste winkel. Nog steeds is de toenmalige naam 'De Goedkoope IJzer en Houtwinkel' te lezen op de gevel aan het Breed 22-24.

Het pand dat nog steeds in het bezit is van de familie Blokker. En wat nu als Pand 12 door het leven gaat. Een werkplaats en kadowinkel voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Vereniging Oud Hoorn kreeg pand en geld van Blokker

"Ze zaten eerst in het gebouw aan het Breed 12", legt Lodde uit. Eén van de zes winkels die Blokker in het begin van de 20e eeuw had in de straat. In 1971 werd het door de familie Blokker geschonken aan de Vereniging Oud Hoorn. "Met ook nog eens 75.000 gulden voor de huur die de zorgwinkel moest betalen af te kopen. Een dubbel geschenk dus."

De historische vereniging kreeg als doel om het pand te behouden. In 2018 is het gerestaureerd. En inmiddels zit Teekengenootschap Debutade er met een atelier. En is er ook een appartement in gemaakt. 

Lees ook

De familie Blokker doet wel vaker schenkingen. Zo kreeg het Museum van de 20e Eeuw al eens 75.000 gulden om een lift te bouwen. En ook het standbeeld van twee winkelende vrouwen 'Naar Blokkertje toe' is geschonken aan de stad. 

Ook nadat de familie al niet meer in Hoorn woonde bleef de band tussen het bedrijf en de stad levend. Als voorbeeld geeft Lodde het jaarlijkse kerstcadeau dat alle medewerkers kregen. "Een Hoornse Broeder (red. gevuld Hoorns krentenbrood). En daarmee lieten ze ook in bijvoorbeeld winkels in het zuiden van het land weten dat de band tussen Hoorn en bedrijf er was."

Plannen voor Blokker-museum in Hoorn

In het pand waar Blokker ooit begon waren in 2012 nog plannen voor een Blokker-museum. "Het is een mooi groot gebouw. Maar Nederland zat toen nog midden in een financiële crisis, dus is het helaas niet doorgegaan. En daarna is het nooit met ter sprake gekomen."

Maar ook al verdwijnt de Blokker door het faillissement uit het vertrouwde winkelbeeld, het belang voor de historie is wat blijft, zo legt de Hoornse uit. "Ik denk dat het van grote betekenis is geweest dat zulke ondernemende gezinnen in de stad zijn geweest, die allerlei zaken op gang hebben gebracht."

Ze vervolgt: "Het was begin 20e eeuw ook het moment dat Hoorn weer tot leven kwam. En daar hebben zij zeker aan bijgedragen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]