Blokker is failliet verklaard. Sinds de oprichting in 1896 groeide het bedrijf uit tot een grote naam. Dat de eigenaren pas laat het belang van online verkoop inzagen, bleek uiteindelijk het begin van het einde voor de trots uit Hoorn.
Het is 1996, de hoogtijdagen van Blokker. Het bedrijf bestaat 100 jaar en viert dat op grootse wijze. Niets wijst op wat 28 jaar later toch zou gebeuren: een faillissement.
Om het jubileum te vieren wordt er dat jaar een boek uitgebracht. Jaap- en Albert Blokker, kleinzonen van oprichter Jacob, schrijven de inleiding. "Futurologen voorspellen al jaren het einde van de winkel. Moeder de vrouw van straks zou van achter haar huishoud-PC met modem, al haar aankopen thuis gaan verrichten."
De mannen zijn niet onder de indruk van de komst van internet. "Van dit soort voorspellingen gaan slechts onze mondhoeken krullen." Maar dit is dan ook nog de tijd dat men liefkozend sprak over 'naar Blokkertje toe'. Die uitspraak werd vereeuwigd in een standbeeld van twee vrouwen met boodschappentassen in de hand.
Jacob Blokker (22) start in 1896 met eerste winkel
Het begon allemaal in 1896, toen de 22-jarige Jacob Blokker met zijn vrouw Saapke de 'Goedkoope IJzer- en Houtwinkel' aan het Breed 22 begon. De naam van de winkel staat nog steeds op de gevel van het pand.
Daarna gaat het snel en worden in dezelfde straat nog eens vijf winkels geopend. In 1923 wordt er op de hoek van de Veemarkt en het Breed een speciaal warenhuis gebouwd. Blokker zou tot 2016 in dit pand blijven.
Tekst gaat verder onder de foto.
Optocht met kinderwagens door Hoorn als marketing
Het succes van de beginjaren komt met name door Jacob Blokker en zijn gevoel voor marketing. “Hij probeerde publiciteit te creëren voor zijn producten”, legt Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw uit. "Ze verkochten vroeger kinderwagens, die voorraad kwam per trein aan in Hoorn. En dan liet hij kinderen en moeders in een rij naar de winkel lopen. Het werd dan een feestelijke optocht, met veel aandacht voor zijn producten.”
Ook na de dood van Jacob Blokker blijft de keten doorgroeien. Met name toen zijn kleinkinderen Jaap en Albert aan het roer kwamen te staan. Aan de groei leek geen einde te komen.
Maar na de dood van Jaap Blokker in 2011 gaat het steeds minder met het bedrijf. Pogingen om de winkelketen nieuw leven in te blazen mislukken. Begin deze maand wordt uitstel van betaling aangevraagd.
Van uitstel van betaling, naar faillissement
Iets wat in 1996 tijdens het 100-jarig bestaan nog voor onmogelijk werd gehouden. Vol bravoure gaven broers Albert en Jaap aan klaar te zijn voor de toekomst, zo schreven ze in het jubileumboek.
"Eén voorspelling durven wij wel te doen: Op de dag dat ontwikkelingen als 'virtual reality' ook huishoudartikelen zullen gaan omvatten, liggen deze hoe dan ook bij Blokker in de winkel. En voordeliger."
Maar het liep anders. Het bedrijf mist de aansluiting met online winkelen. De gedachte dat mensen wel naar de vele Blokkerwinkels komen, blijkt niet terecht. Zeker als ook concurrenten, zoals het eveneens West-Friese Action, Blokker inhalen. Die spelen beter in op de wensen van de consument en zijn vaak goedkoper.
Er worden nog wel pogingen gedaan om Blokker uit het slop te trekken, maar tevergeefs. Het bedrijf bleek niet meer te redden en een faillissement was vandaag dan ook onvermijdelijk.