Na de rellen op maandagavond, vreesde de politie dat het een etmaal later opnieuw zeer onrustig zou worden op of rond Plein '40-'45 in Nieuw-West. Het grote aantal politieagenten dat was opgeroepen, hoefde nu niet in actie te komen en rellen bleven uit. Imam Mohammed El Fakiri ging de straat op om met jongeren te praten. "Als we ze erop aanspreken, schamen ze zich en gaan ze naar huis."
Buurtvader Mohamed El Fakiri - NH Nieuws
De mobiele eenheid greep maandagavond in nadat een groep van tientallen jongeren daar voor overlast zorgde. Met vuurwerk werd een tram in brand gestoken en een lijnbus werd met stenen bekogeld. Ook werd een passerende fietser aangevallen door iemand die daarna werd gearresteerd door de politie. In totaal werden er drie verdachten aangehouden.
De vrees was dus dat het dinsdagavond opnieuw grimmig zou worden op en rondom het plein. Dinsdag overdag waarschuwde de politie nog voor een mogelijke herhaling van de avond ervoor. Het GVB liet uit voorzorg geen bussen en trams meer rijden in Osdorp, Geuzenveld en Slotervaart.
Praten of in actie komen?
Maar een etmaal na de rellen verraadt alleen een bovengemiddeld aantal agenten dat het hier eerder nog onrustig is geweest. Ze hoeven niet in actie te komen en staan vooral wat te praten met jongerenwerkers en buurtimam Mohamed El Fakiri.
El Fakiri is als imam de straat op gegaan om met verschillende jongeren in de buurt te spreken. "Bij het Osdorpplein was een grote groep jongeren. Ze zijn boos over wat er de afgelopen tijd is gebeurd", zegt El Fakiri.
"Uit ervaring weten we dat dit werkt
Burgemeester Halsema noemde de gebeurtenissen dinsdagmiddag 'een grove schande.' In de buurt wordt ook teleurgesteld gereageerd, maar sommige bewoners zeggen ook begrip te hebben voor de woede er volgens hen aan ten grondslag ligt. Veel mensen vinden dat er te eenzijdig wordt geoordeeld over de gewelddadige incidenten van afgelopen week in de binnenstad.
Naar huis
Vooral een incident bij de demonstratie op de Dam, waarbij een vrouw bij ingrijpen van de ME een hoofdwond zou hebben opgelopen, zou veel islamistische jongeren uit Nieuw-West boos hebben gemaakt, zo gaat El Fakiri verder.
Dinsdag werd verklaard dat de hoofdwond van de vrouw niet door politiegeweld, maar door een val was veroorzaakt. Vandaag (woensdag) komt de politie daarop terug: uit nieuwe beelden zou blijken dat de vrouw door een klap van een wapenstok gewond raakte.
"Nadat we ze hebben gesproken, zijn ze naar huis gegaan", vertelt de imam over dinsdagavond. "Uit ervaring weten we dat dit werkt, dat was ook bij de rellen tijdens het WK voetbal zo."
"Er zitten een paar tussen die alles kapotmaken, die nemen jongens van 10, 12 daarin mee."
Dat het begin deze week opnieuw uit de hand zou lopen op het plein, had El Fakiri niet voorzien. "Als we het van tevoren hadden geweten hadden we het aangepakt. Iedereen is hier van geschrokken. Ikzelf, maar ook ouders en de grote jongeren. Mensen zagen het niet aankomen."
Gisteravond gingen de zogenoemde buurtvaders en buurtimams wel de straat op, in een poging te voorkomen dat het nog een keer uit de hand zou lopen. "Ik zit in een appgroep met verschillende organisaties. Daar hebben we afgesproken om de straat op te gaan; erbij te zijn. Door de wijk te lopen en te praten met de jongeren."
Waarschuwing
"Je vader, moeder, neefje, ze hadden allemaal in die tram kunnen zitten", zegt El Fakiri te hebben verteld. "Dat zou eigenlijk niet eens uit moeten maken. Er zitten mensen in."
"Ze moeten begrijpen dat hun aanwezigheid daar niet goed is. De meeste van die jongens zijn normaal gesproken 'positief', maar er zitten een paar tussen die alles kapotmaken. En die nemen jongens van 10 of 12 daarin mee"
"We hebben ook gewaarschuwd: nu heeft de politie zijn handen vol aan jullie, maar zo meteen hebben ze wel tijd om de beelden te bestuderen. En als ze je dan zien, roepen ze je erbij. Als je dan later een mooie baan als bij de gemeente of een ministerie wil, dan gaat dat je niet lukken."
Rustig
Rond 21.00 uur 's avonds constateert El Fakiri dat de praatsessies misschien wel hebben gewerkt. Het is dan nog geen moment grimmig geweest. "De jongeren hebben respect voor de imams en de moskee. Daar gaan hun ouders ook heen."
"Ze kennen ons als imams vaak al vanaf hun vijfde, van Arabische studie en koranles. Als wij ze aanspreken, schamen ze zich en gaan ze gelijk naar huis. En daarnaast: er is wederzijds respect. Ze weten dat we voor ze komen, niet tegen ze."
"Maar we zijn ook boos op ze", benadrukt El Fakiri. "Praten is belangrijk, maar er moet ook ingegrepen. De jongens die iets misdaan hebben moet aangepakt worden."
Eerdere rellen
Het is de afgelopen jaren vaker uit de klauwen gelopen in Nieuw-West. El Fakiri noemt zelf de avondklokrellen in 2021, of de rellen die een kleine twee jaar later uitbraken bij het vieren van overwinningen van het Marokkaanse voetbalelftal. In de zomer van 2022 was het ook dagenlang onrustig tijdens de kermis in Osdorp, toen jongeren uit de buurt meerdere keren de confrontatie zochten met de politie.
En nu komen jongeren uit Nieuw-West opnieuw negatief in het nieuws. "Dat doet pijn", zegt El Fakiri, "maar we gaan door. Morgen en overmorgen gaan we weer de straat op. Om te kijken helpen en om weer te praten. We moeten positief blijven en vooral niet escaleren."
Want volgens de imam blijft praten de beste manier om te voorkomen dat het in de toekomst vaker misgaat. "Daarin hebben de ouders een rol, maar ook de gemeente, scholen, deskundigen en de buurt. Allemaal moeten ze helpen. Uiteindelijk willen we allemaal dat het weer rustig wordt in de stad."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]