Ga naar Content

Provincie Noord-Holland onderzoekt reddingsplan Bevrijdingspop Haarlem

Het provinciebestuur moet om tafel met de organisatie van Bevrijdingspop en de gemeente Haarlem. Dat is het gevolg van een bijna unaniem aangenomen motie van BBB en D66 in de Provinciale Staten. De toekomst van het grootste en oudste bevrijdingsfestival staat op de tocht door bezuinigingen van het nieuwe kabinet.

Foto: Laurens Niezen / NH Nieuws

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten maandagavond stemden alleen de twee leden van Forum voor Democratie tegen de motie. Die was ingediend door fractievoorzitters Ingrid de Sain van BBB en Sijmen Mülder van D66. Alle andere partijen schaarden zich achter de oproep om Bevrijdingspop te redden. 

80 jaar vrede

BBB en D66 vinden dat Bevrijdingspop een belangrijke rol speelt in de samenleving. "Vooral in deze tijden waarin vrijheid niet vanzelfsprekend is, kunnen we het belang van dit festival niet genoeg benadrukken", zeggen de twee fractievoorzitters. "Het doel is om te zoeken naar een structurele oplossing, zodat het festival in 2025 en daarna kan blijven bestaan."

Daarom moet het provinciebestuur op korte termijn gaan praten met de gemeente Haarlem en de organisatie van Bevrijdingspop. Uit dat gesprek moet blijken hoe groot de financiële nood is. De partijen vinden het heel belangrijk dat er in ieder geval een oplossing komt voor komend jaar, omdat dan tachtig jaar vrede in Nederland wordt herdacht. 

Brandbrief

Vorige maand stuurden de veertien Nederlandse bevrijdingsfestivals nog een brandbrief aan staatssecretaris Vincent Karremans. Hij trok de subsidie van 1 miljoen euro aan de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland in vanwege bezuinigingen. Dat geld was juist beschikbaar gesteld nadat in 2023 veel festivals in het water vielen door het slechte weer. Ook hebben de coronajaren er eerder flink ingehakt.

Bevrijdingsfestivals zijn afhankelijk van de inkomsten uit de baromzet. Bij slecht weer valt die omzet veel lager uit. Bovendien zijn de afgelopen jaren de kosten enorm gestegen. Zo kost de organisatie van Bevrijdingspop Haarlem jaarlijks ruim 1 miljoen euro. Subsidies zijn hard nodig, want die kosten zijn niet terug te verdienen. 

Tekst loopt door onder de foto.

Bevrijdingspop 1990 op het Vlooienveld in Haarlem - Foto: Noord-Hollands Archief

De gemeente Haarlem geeft een subsidie van ruim 50.000 euro per jaar, maar volgens voorzitter Bernt Schneiders van Bevrijdingspop is dat lang niet genoeg. Extra geld moet dus bij de gemeente of de provincie vandaan komen. Het festival trekt jaarlijks op 5 mei ronde de 120.000 bezoekers in de Haarlemmerhout in Haarlem.

Flink tekort in 2025

Schneiders laat weten dat de totale begroting voor het festival rond de 1,3 miljoen euro ligt. "Door kostenstijgingen en de inflatie zitten we voor de editie van volgend jaar al met een tekort van ruim 200.000 euro. Als bestuur hebben we besloten dat we dat bedrag voor 1 december binnen moeten hebben, anders kunnen we het festival niet verantwoord organiseren. We moeten bij slecht weer en een tegenvallende omzet wel onze rekeningen kunnen betalen."

De voormalige burgemeester van Haarlem ziet wel in dat de huidige formule van Bevrijdingspop niet toekomstbestendig is. "Duidelijk is dat ons verdienmodel is uitgewerkt. In het recente verleden konden we met de opbrengst van twee goede edities - met goed weer en veel omzet - het verlies van een slechte editie opvangen. Maar nu draaien we ook met goed weer verlies."

Terug naar af?

Bevrijdingspop werd in 1980 bedacht door de Haarlemse scholier Ilco van der Linde. Hij leende honderd gulden van zijn ouders voor de organisatie. Het festival groeide in de jaren daarna snel. Het verhuisde naar steeds grotere locaties: van het Patronaat, het stadion van HFC Haarlem, het Kenaupark en de Botermarkt naar de huidige plek: het vlooienveld in de Haarlemmerhout. 

Meerdere Haarlemmers vinden dat het festival te massaal is geworden. Dat snapt voorzitter Schneiders wel. "Misschien moeten we ons beraden op een andere opzet, die minder financieel risico met zich meebrengt. Dat moet ook in overleg met de politiek gebeuren. Maar het is niet goed mogelijk om het festival in 2025 al op een andere leest te schoeien. Je kunt niet zomaar entree gaan heffen of een podium minder doen. Dat moet goed doordacht worden."

Bevrijdingspop in 1987, toen nog op de Botermarkt Haarlem - Foto: Noord-Hollands Archief

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]