Ga naar Content
Een persoon met grijs haar staat op een smalle straat en wijst naar een rij winkels. De etalages van de winkels zijn bedekt met papier. Er lopen meerdere mensen over straat. Er hangen decoratieve lampen boven het hoofd. Het tafereel lijkt bewolkt.

Wouter vecht tegen leegstand in Alkmaar, maar hoe krijg je ondernemers terug?

10 november 2024, 08.24 uur · Aangepast 10 november 2024, 11.14 uur
Door: Frank Veenhof · Foto: NH/Frank Veenhof

De leegstand in de binnenstad van Alkmaar is op sommige plekken pijnlijk zichtbaar. In deze videoserie gaan we op zoek naar oorzaken van de leegstand. In aflevering 2 vertelt binnenstadsmanager Wouter van der Leij over de plannen om het gebied rond de Laat weer levendig te krijgen. Daarnaast vertelt Bart Harmsen van meubelzaak Obi Home hoe het is om te ondernemen in het Payglop tussen de verlaten panden.

Wie is er verantwoordelijk voor deze leegstand en wat kan Alkmaar hieraan doen? - NH/Frank Veenhof

In aflevering 1 luiden hoteleigenaar Bob en inwoner Herman de noodklok over het straatbeeld in Alkmaar. Onwaardig voor een binnenstad met zoveel historie, was hun conclusie.

"Doordat de Laat twee jaar opengebroken lag zit dit niet meer in mensen hun systeem"

Wouter van der Leij - binnenstadsmanager

Ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk constateerde de leegstand al langer en stelde begin dit jaar Wouter van der Leij als binnenstadsmanager. Zo bracht hij in kaart dat de Laat gemiddeld 25 procent minder bezoekers heeft dan de Langestraat.

Maar dat vindt Wouter niet gek. "De Laat is prachtig verbouwd. Maar doordat de straat hierdoor twee jaar lang opengebroken lag zit het niet meer in het systeem van mensen om ook hier langs te gaan." Dat heeft weer tijd nodig denkt Wouter.

Om toekomstige huurders voor de leegstaande panden te vinden heeft de binnenstadsmanager profielen per pand gemaakt. "We moeten de ondernemers een perspectief schetsen", zegt Wouter. "Dat doen we met cijfers over de passanten die in deze straat lopen. Daarnaast gaat de stad door woningbouw groeien en wordt dit een hele aantrekkelijk plek voor ondernemers."

De tekst gaat verder onder de foto.

Wouter denkt dat de Laat een populaire plek wordt voor ondernemers - Foto: NH/Frank Veenhof

Voorlopig lijken ondernemers liever te verhuizen naar de populairdere Langestraat. Iemand die het een jaar geleden wel aandurfde in één van de leegstaande panden in het Payglop is Bart Harmsen. Zijn meubelzaak Obi Home zit midden tussen de leegstand, maar desondanks doet hij er naar eigen zeggen goede zaken. 

"Verhuurders maken het totaal niet aantrekkelijk voor ondernemers, want als je naar binnenkijkt, zie je alleen maar ellende"

Bart Harmsen - ondernemer in de Payglop

Wel spreekt Bart zijn verbazing uit over de panden om hem heen. "De verhuurders doen ook helemaal geen moeite om het te verhuren", vertelt Bart. "Ze maken het totaal niet aantrekkelijk voor ondernemers, want als je naar binnenkijkt, zie je alleen maar ellende."

De tekst gaat verder onder de foto.

Ook zonder buren klaagt Bart Harmsen niet over de passanten in de Payglop - Foto: NH/Frank Veenhof

Ondanks de goede zaken gaat Bart toch op zoek naar een andere plek in de binnenstad. Maar de oorzaak hiervan ligt bij de verhuurder. Die wil namelijk twee appartementen gaan realiseren boven het winkelpand. En Bart wil niet met zijn meubels in een bouwput zitten.

Laten vastgoedeigenaren de panden bewust leeg?

Dit voorbeeld stipt volgens binnenstadsmanager Wouter van der Leij een deel van het probleem aan. "De sleutel ligt uiteindelijk bij de vastgoedbeheerders. Zij beslissen over de toekomst van hun panden", zegt Wouter. "De ontwikkelingen met de vastgoedprijzen gaat zo ongelofelijk hard dat eigenaren de leegstand ook niet voelen in hun portefeuille."

Zoals Bob Hafkamp al concludeerde in aflevering 1 lijken vastgoedeigenaren niet wakker te liggen van de leegstand. Volgende week gaan we met een makelaar verder in op de situatie voor pandeigenaren én vertelt Wouter over de plannen voor de Laat en het Payglop.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]