'Winkelruimte te huur' staat er in grote letters op de ruiten van veel panden in de Grote Houtstraat in Haarlem. In één van de belangrijkste winkelstraten van Haarlem is de leegstand stukken hoger dan op andere plekken in de stad en dat baart centrummanager Falco Bloemendal zorgen.
Wie de grote winkelstraten het liefst vermijdt en in de Gouden Straatjes shopt, merkt weinig van de leegstand in de stad. Het leegstandspercentage ligt in Haarlem met 5,6 procent binnen een gezonde marge. “Neem de Zijlstraat, de Gierstraat, of de Anegang”, zegt Bloemendal. “Daar staat nauwelijks iets leeg en als er een pand vrijkomt, is dat binnen no-time gevuld.”
Weinig doorstroom
Toch schuilt er achter de grote vraag naar panden in de kleinere winkelstraten ook een probleem. "We hebben in Haarlem te maken met een gebrek aan gezonde doorstroom", vertelt Bloemendal. "Vroeger zag je dat winkels die hartstikke goed draaiden uiteindelijk naar de grote winkelstraat verplaatsen. Die stap wordt nu niet meer zo snel gemaakt." Hierdoor kunnen nieuwe ondernemers niet starten.
Voor veel ondernemers is het overstappen naar een groter pand simpelweg onbetaalbaar door de hoge huurprijzen in de drukbezochte straten. Daarnaast verdwijnen de grote ketens, die zich vaak in deze straten vestigen, de laatste jaren op steeds meer locaties. Na de coronaperiode zaten zij met hoge schulden. De stijgende inkoopkosten zorgen ervoor dat winst maken steeds lastiger wordt.
Het clubje winkels dat een plek op de Grote Houtstraat of de Barteljorisstraat kan betalen, is daardoor gekrompen. Dat zorgt in die straten voor geconcentreerde leegstand: "In de Grote Houtstraat staat meer dan tien procent leeg. Dat is veel te veel", zegt Bloemendal.
Vastgoedinvesteerders
Veel van de leegstaande panden zijn in handen van grote vastgoedinvesteerders. Zij voelen de leegstand nauwelijks in hun portemonnee, omdat de stijgende vastgoedprijzen hun rendement op peil houden. Het laten zakken van de huur is voor hen onvoordelig, omdat de waarde van het pand dan daalt, legt Bloemendal uit.
Tekst gaat verder onder de foto.
Aantrekkelijker maken
Een kant en klare oplossing bestaat volgens Bloemendal niet: "Je kan een eigenaar moeilijk dwingen om een pand voor een bepaald bedrag te verhuren", zegt Bloemendal. Toch komt er uiteindelijk een kantelpunt aan, denkt hij. "Als alle panden van de investeerders naast elkaar leeg staan, daalt de waarde ook. Dan hoop je dat er andere keuzes worden gemaakt."
Tot die tijd is het volgens Bloemendal zaak om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoeker en de ondernemer. Dit kan onder andere door meer groen en bankjes aan te leggen en verrommeling tegen te gaan. "Als er veel mensen komen winkelen, maak je meer omzet en wordt het weer interessanter voor ondernemers om zich hier te vestigen."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]