Ga naar Content

Schrijfster zorgt voor herdenkingssteen voor vermoorde Mietje Beek uit Den Helder

Op de voormalige Laan 54 in Den Helder is een herdenkingssteen geplaatst voor Mietje Beek, een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd. Ze werd in 1943 opgepakt en in Auschwitz vermoord. Met de steen wordt haar herinnering levend gehouden.

links de herdenkingssteen, rechts Mietje Beek-Oudkerk - Foto: NH Media/ Christa van Hees

Sinds 2018 worden er in Den Helder herdenkingsstenen geplaatst voor slachtoffers van het Naziregime. Tot nu toe waren dat 117 stuks, maar het verhaal van Mietje Beek-Oudkerk was nergens in de papieren voorgekomen. Tot Christa van Hees haar op het spoor kwam tijdens het schrijven van haar boek 'De Zwarte Bruid', over de dochter van Mietje. 

"Ik heb bijna twee jaar gezocht. Het bewijs dat Mietje tot 11 oktober 1940 in Den Helder heeft gewoond, is bijna per ongeluk boven water gekomen. Haar persoonsbewijs is zoek, maar gelukkig kwamen we haar, met potlood geschreven, tegen in de archieven van het Nederlands Beheer Instituut, dat na de oorlog het vermogen van vermiste joden beheerde."

Speciaal uit buitenland

Lenie Morsink is een kleinkind van Mietje Beek. Zij is speciaal naar Den Helder toegekomen voor de herdenking. "Ik vind het heel bijzonder dat dit gedaan wordt. We zijn ook weer met de hele familie bij elkaar. Mijn zus is uit Amerika overgekomen en een neef vanuit Zuid-Afrika. Het is belangrijk dat we dit blijven herdenken. Niet alleen voor ons maar voor iedereen."

Kijk hieronder naar een video van de onthulling (tekst gaat verder onder de video):

Schrijfster zorgt voor herdenkingssteen voor vermoorde Mietje Beek uit Den Helder - NH Nieuws

Bij de onthulling was ook opperrabbijn Binyomin Jacobs aanwezig. Hij benadrukte dat antisemitisme nog altijd toeneemt en wees op het belang van goed onderwijs. "Daarom richten wij ons met het boek 'De Zwarte Bruid, de twee bruiloften van Elsje en Leo' op scholen. Alle eindexamenleerlingen in Hoorn en Den Helder krijgen het boek cadeau", vertelt Christa van Hees.

In 'De Zwarte Bruid' vertelt Van Hees het verhaal van Elsje en haar man Leo, die in het verzet zat. Zij woonden net als moeder Mietje in Den Helder, maar verhuisden aan het begin van de oorlog naar Hoorn, waar ze in 1940 trouwden. Hun huwelijk was sober en zwart, omdat een droomhuwelijk in het wit niet mogelijk was. In 1942 scheidden ze om Leo, die niet Joods was, te beschermen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aankomst door een erehaag van leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het stadhuis van Hoorn - Foto: J.D. Osinga

"Leo werkte bij de PTT in Hoorn en zat zonder dat Elsje het wist tot aan zijn nek in het verzet. Hij was een van de drijvende krachten achter een geheime telefooncentrale in Hoorn. Zo kon het verzet het telefoonverkeer van de Duitsers afluisteren. Maar via deze centrale en een illegaal telefoonnet van bijna tachtig kilometer kon het verzet ook onderling veilig met elkaar communiceren. Bijvoorbeeld over wapendroppings. Via het hoofdkwartier in Amsterdam was er telefonisch contact mogelijk met de regering in Londen en de geallieerden."

Tekst gaat verder onder de foto.

de geheime telefooncentrale Post Poddie op Grote Oost 22, Hoorn - Foto: J.D. Osinga

Het boek van schrijfster Christa van Hees, dat ze vanuit het Comité 4 en 5 mei schreef, wordt op 8 november officieel gepresenteerd op OSG West-Friesland. "Ik heb de familie steeds op de hoogte gehouden. Dat ik nu Rudi, de jongste zoon van Elsje en Leo hier bij de onthulling tegenkom, vind ik heel bijzonder. Die twee zijn me een beetje in de huid gekropen. En je ziet dat het de familie wat doet."

De straat waar Mietje Beek woonde, bestaat niet meer. Heel Oud Den Helder werd door de Duitsers gesloopt vanwege de aanleg van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de geallieerden buiten de deur moest houden. Tegenwoordig kruisen de Willem Barentzstraat en de Cornelis Ditostraat elkaar op die plek.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]