Ga naar Content

Buurtbewoners Aerdenhout slepen kerk voor rechter om opvang vluchtelingen

Drie weken voor hun komst doen buurtbewoners een uiterste poging om te voorkomen dat jonge vluchtelingen onderdak vinden in de pastorie van de Antoniuskerk in Aerdenhout. De buren spannen een kort geding aan tegen het kerkbestuur, dat de pastorie voor vijf jaar heeft verhuurd aan het COA. 

De pastorie naast de Heilige Antoniuskerk - Foto: Fred Segaar/NH Media

De gerechtelijke spoedprocedure dient op 20 november voor de rechtbank van Haarlem. De Stichting Aerdenhout-Bentveld, die de gerechtelijke stappen niet wil toelichten, beroept zich op een zogeheten erfdienstbaarheidrecht uit 1918.

Dat houdt in dat de parochie geen horeca- of hotelfunctie mag hebben. Voor de rechter draait het volgende week om de vraag of het gebouw als een hotel of horecagelegenheid moet worden gezien op het moment dat daar dertig vluchtelingen worden gehuisvest.

Buurt vreest voor waardedaling huizen en veiligheid

Een deel van de villabuurt verzet zich al langere tijd fel tegen de huisvesting van maximaal dertig AMV's (alleenstaande minderjarige vreemdelingen, red.) in de lommerrijke Sparrenlaan. Bij eerdere informatiebijeenkomsten bleken ze bevreesd voor waardedaling van hun woning.

Ook denken ze hun portemonnee te moeten trekken om hun huizen beter te beveiligen. Er is in hun ogen niets te doen voor de jongeren in de leeftijd van dertien tot zeventien jaar. Ze zouden zich maar vervelen in de rustige wijk, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Gemeente zet voorbereidingen door ondanks verzet

Een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal zegt dat de voorbereidingen voor de komst van de jonge asielzoekers gewoon doorgaan. In deze periode wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing en de inrichting van de pastorie.

Eind van de maand is er een vrijwilligersbijeenkomst, gevolgd door een open dag. Een groep van dertig mensen uit de omgeving heeft zich aangemeld om de jonge asielzoekers te helpen bij hun integratie. Dinsdagavond werden ze tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente Bloemendaal op de hoogte gebracht van het kort geding.   

Tekst loopt door onder de foto.

Een van de drukbezochte informatieavonden - Foto: Fred Segaar/NH Media

Marlies ter Borg, één van de vrijwilligers, zegt dat ze 'uit betrouwbare bron' heeft begrepen dat de omwonenden 'geen schijn van kans hebben.' Het zou onmogelijk aan te tonen zijn dat het tijdelijke azc de functie van een hotel heeft. ''Dat zou betekenen dat ik er een nachtje mag slapen. Nou, dat lukt me mooi niet.''

Kort geding zorgt voor onnodige spanningen in de wijk

Marlies ter Borg betreurt de gerechtelijke stappen van de omwonenden, die 'op juridisch vlak alles doen' om de komst van de jongeren tegen te houden. ''Heel dom'', vindt ze het, ''want ze winnen het toch niet en zorgen zo onnodig voor spanning in de wijk.''

Ter Borg benadrukt dat de groep die het kort geding heeft aangespannen 'heel klein' is. Het zou maar om een paar mensen gaan. De buurtbewoners die de komst van asielzoekers wél zien zitten, zijn volgens haar met meer. Wij verheugen ons op hun komst.''    

Erfdienstbaarheid initiatief van Aad van Hall  

De zogenoemde erfdienstbaarheid in Aerdenhout is er begin vorige eeuw mede gekomen op initiatief van Aad van Hall. Van Hall woonde voor de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin in het huis in Aerdenhout dat nu eigendom is van Marlies ter Borg. 

Aad van Hall was de vader van Gijs en Walraven van Hall, die bekend zijn geworden als de Bankiers van het Verzet. De broers begonnen in de Tweede Wereldoorlog een illegale bank om het verzet tegen de Duitsers te financieren.  Walraven van Hall werd in 1945 door de Duitsers opgepakt en met zeven anderen op de Jan Gijzenbrug in Haarlem gefusilleerd. Hij werd slechts 39 jaar. Gijs van Hall werd in 1957 burgemeester van Amsterdam.

Aad van Hall heeft zicht voor de erfdienstbaarheid ingezet om te voorkomen dat Aerdenhout een uitgaanscentrum zou worden, een soort mini-Zandvoort. Het vestigen van een hotel of kroeg werd verboden, 'alsmede het maken en schenken van bedwelmende dranken.'

De erfdienstbaarheid is nog steeds van toepassing op veel Aerdenhoutse percelen. Of het ook geldt voor de pastorie in de Sparrenlaan is niet bekend.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]