Ga naar Content

'Welkom in 't Kruis', hecht buurtschap krijgt weer eigen plaatsnaambord

Kruisenaren krijgen hun gewenste erkenning: er worden borden geplaatst langs de randen van de bebouwde kom waar het buurtschap begint. Wat begon als een geintje tijdens de kermis in 't Kruis, wordt dus serieus opgepakt door de gemeente. "Het zou jammer zijn geweest als het niet doorging, maar het ‘moest’ niet. Dit is nu toch wel heel fijn", zeggen de trotse initiatiefnemers.

Initiatiefnemers Niels Jonker en Gerrit Groot met hun eigen gemaakte bord - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Er wordt heel veel gelachen tijdens het gesprek met initiatiefnemers Gerrit Groot (74) en Niels Jonker (41). Beide zijn hier geboren en getogen. En humor is volgens hen ook typisch 't Kruis én hun werkwijze. "Goede ideeën ontstaan hier vaak uit een dolletje. Dit ook", vertelt Gerrit.

"Het is aangeslingerd door de Noordenders, die sinds de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk opeens hun plaatsnaamborden kwijt waren", vult Niels aan. Het dorp De Noord heeft inmiddels één bord terug, de rest volgt later nog. En ook Veenhuizen heeft eigen entreeborden. "'Dus waarom wij niet?', dachten wij."

"Én er hebben ooit borden gestaan", herinnert Niels. "Van die witte. Die zijn denk ik zo'n twintig jaar geleden weggehaald bij de renovatie van de Rustenburgerweg. Afgelopen zomer heeft Gerrit er voor de grap een aantal laten maken, en die hebben we tijdens 't Kruis Bruist - de kermis - neergezet."

Het werd door de politiek opgepikt en daarna is het balletje gaan rollen. "Als ze er niet zouden komen, zou ik dat jammer vinden. Maar het 'moest' niet", zegt Gerrit. Maar samen met Niels vindt hij het toch ook fijn dat er naar de wensen van de inwoners geluisterd is.

Tekst gaat hieronder verder.

't Kruis

Buurtschap 't Kruis in Heerhugowaard heeft haar naam letterlijk te danken aan de kruising van de Jan Glijnisweg met de Rustenburgerweg. Het naastgelegen festivalterrein is het epicentrum van talloze activiteiten die er georganiseerd worden, zoals het jaarlijkse 't Kruist Bruist en de Jeu de Boules-wedstrijd. Maar ook KSV, de voetbal- en handbalclub, de wijkvereniging en het buurthuis De Deel zijn belangrijk voor de Kruisenaars.

"'t Kruis heeft voor de Heerhugowaarder een eigen gezicht. En dat is alleen maar versterkt door alle activiteiten die hier georganiseerd worden. Ook zijn hier heel veel jonge ondernemers, dus het is een energierijk 'dorp'. Ik vind dat als senior heel mooi om te zien", vertelt Gerrit.

Maar ons-kent-ons is het volgens de mannen ook weer niet in 't Kruis. "Dat komt ook door de vele jonge mensen, de nieuwe generaties, die hier zijn komen wonen. Heerhugowaard is mede groot geworden door de nieuwe mensen", legt Gerrit uit. "Maar als je je als nieuweling aansluit bij een vereniging, dan ben je hier heel snel ingeburgerd. Dat is dé manier", aldus Niels.

"En we regelen hier alles onderling met alle activiteiten en iedereen staat klaar om te helpen. Dat is ook typisch 't Kruis. Samen houden we het levend en levendig." Maar de Kruiser identiteit? "Dat is toch wel traditioneel West-Fries", vindt Gerrit. "Een hele relaxte gemeenschap."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Glijnisweg (linksonder/rechtsboven) en Rustenburgerweg (linksboven/rechtsonder) - Foto: Google Maps

De wijkvereniging van 't Kruis steunt het initiatief van Niels en Gerrit. "Met een eigen bord blijf je ook authentiek", vindt Kruisenaar Rick van Langen (33) van die vereniging. "We hebben ook een eigen vlag, en iedereen hangt die ook echt uit tijdens evenementen. Dat is mooi."

De vereniging heeft een nog jong bestuur. "Wij hebben vooral veel doeners in ons bestuur. Daar heb je wat aan, want wij organiseren heel veel. Van Sinterklaas tot het legendarische NK Fluitje Glijden, kinderdisco's of Koningsdag. Dit jaar bestaan we vijftig jaar", vertelt Rick trots.

"En er is eigenlijk niks leukers dan wanneer je in zo'n dorp woont, dat al die activiteiten er zijn. Dan spreek je weer je je nieuwe buren of andere mensen. Dat is zo belangrijk", vindt Niels. "Wij voelen ons een dorp en zijn net als De Noord en Veenhuizen niet opgeslokt door Heerhugowaard, en dat gaat ook niet gebeuren", zegt hij stellig.

"We willen niet opgaan in de menigte. We zijn een hartstikke leuk buurtschap met actieve vrijwilligers. Het bord geeft ons iets van eigenheid." En er volgt geheid een feestje wanneer ze geplaatst worden. "We maken in 't Kruis overal een feestje van", aldus Gerrit, Niels en Rick.

Tekst gaat verder onder de foto.

"Ook de wijkvereniging steunt dit initiatief", stelt Rick van Langen - Foto: NH/ Anne Klijnstra

De gemeente Dijk en Waard heeft toegezegd dat de borden er gaan komen. "We zien buurtschap ’t Kruis als buurt binnen Heerhugowaard met een sterke identiteit en een grote saamhorigheid." Wat voor soort bord en op welke plaatsen wordt nu onderzocht.

Kees Tesselaar van de lokale partij D.O.P. kaartte de bebording aan bij het gemeentebestuur. Voor hem is duidelijk wat voor soort het moet worden: "Wij wachten het onderzoek af, maar we gaan voor van die blauwe."

Komborden van De Noord en Veenhuizen - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]