Ga naar Content

Museum van de 20e Eeuw trots op enorme historische collectie van winkelketen Blokker

Al jaren is er een hechte band tussen Blokker en het Hoornse Museum van de 20e Eeuw. De winkelketen schonk zelfs de historische collectie aan het museum. Dat het zo slecht gaat met het noodlijdende bedrijf, maakt museumdirecteur Hans Stuijfbergen dan ook weemoedig. "Maar als Horinezen blijven we ook trots. Dus de Blokkercollectie blijft een belangrijk onderdeel hier."

Stuijfbergen neemt ons mee naar de winkelstraat in het museum. De plek waar historische winkels zijn nagebouwd. En Blokker ontbreekt daar natuurlijk niet. "We hebben zelfs origineel meubilair uit de oude winkels."

Hij vervolgt: "We zijn een museum dat gebruiksvoorwerpen toont uit de twintigste eeuw. Dus de Blokkerproducten sluiten enorm aan bij onze collectie." Overal in het museum vind je spullen die de van origine Hoornse winkelketen ooit verkocht. 

Van boerenbont servies tot besteksets

"Boerenbont servies, koffiemolens, besteksets die paren kregen bij een verloving", somt de museumdirecteur op. Het is slechts een deel van wat ze hebben. "Er ligt nog heel veel in het depot."

Zelf was de winkelketen niet van het bewaren. Des te blijer was toenmalig directeur, en kleinzoon van de oprichter, Jaap Blokker, toen er in 1996 een tentoonstelling werd gewijd aan het 100-jarig bestaan van Blokker. "Hij kende ook alle details van de producten. Hij was blij dat er ook voor het jubileumboek geput kon worden uit de collectie."

Blokker doneerde geld aan museum voor een lift

Het museum mocht aan 20.000 bezoekers miniatuur Blokkerhuisjes uitdelen. Bovendien kreeg het 75.000 gulden om een lift in het toenmalig museumpand te bouwen. "Daar waren we ook heel blij mee. Want daardoor was het ook toegankelijk voor mindervaliden."

Lees ook

Een paar jaar geleden werd Stuijfbergen opnieuw benaderd door Blokker. Toen was de keten al niet meer in het bezit van de familie. Of hij interesse had in de historische collectie. "Daar hoefde ik niet over na te denken", vertelt hij lachend. "De mensen die er inmiddels werkten hadden niet zo'n band meer met de historie, maar wilden het wel op een goede plek hebben. Dus kwamen ze bij ons uit." 

1,5 miljoen Rubiks kubussen in 1 jaar tijd verkocht

Hij neemt ons mee naar producten waarmee Blokker groot werd. "Neem deze oranje Brabantia huishoudspullen uit de jaren zeventig. Dat waren de hoogtijdagen." Of de Furby knuffel en de Rubiks kubus. "Daar hebben ze er in één jaar tijd 1,5 miljoen van verkocht. Ze waren echt groot als het ging om de verkoop van speelgoed."

Het is duidelijk dat Blokker ook Stuijfbergen nog steeds trots maakt, ondanks de financiële problemen bij het bedrijf. "Het is toch een Hoorns bedrijf dat uitgegroeid is tot een nationaal en zelfs internationaal bedrijf." Net als veel anderen vroeger deden spreekt hij ook over 'naar Blokkertje toe gaan', als hij het over de winkel heeft.  

Maar ondanks de mooie historie ziet de toekomst er heel somber uit. Al langer verkeert Blokker in financiële problemen. Er is sprake van acute geldnood, waardoor er uitstel van betaling is aangevraagd. Meestal is dat een voorbode van een faillissement. "Dat is natuurlijk heel jammer, maar ik zie ook geen andere oplossing."

Lees ook