Ga naar Content

Wie wint de gouden editie van de bloedfanatieke wedstrijd dikke bieten telen?

In heel Noord-Holland Noord wordt vandaag met samengeknepen billen gewacht op de rooiploeg van vereniging de Dorstige Biet. Na maanden van verzorgen en liefkozen worden de geteelde voederbieten van zo'n 500 leden uit de grond getrokken ter beoordeling. De grote vraag van deze wedstrijd, die inmiddels al 50 jaar wordt gehouden: wie heeft de zwaarste biet?

voorzitter Sjon Borst samen met zijn zoons die mee doen aan de jeugdwedstrijd - Foto: NH Media

Het is een wedstrijd die bloedfanatiek gevoerd wordt, maar die doorspekt is van vrolijkheid en vooral gezelligheid. Inmiddels is het gouden jubileum een feit voor vereniging de Dorstige Biet. In heel Noord-Holland Noord doen inmiddels meer dan 520 leden mee. Maar het begon heel klein, met twee vrienden en een weddenschap.

"Ik had wat dieren op het erf en teelde ook wat voederbieten. Toen kwam er een vriend bij me en die zei dat ik kleine bietjes had. We spraken daarna af om allebei nieuwe bieten te gaan telen en te kijken wie de grootste had, als weddenschap met een kist bier als inzet. Nou, die van mij was 14,4 kilo, die van hem net even lichter. Dus ik won. Het verhaal ging daarna rond en het jaar daarop deden er al 18 mensen mee", vertelt oprichter en de allereerste winnaar Piet Helder uit Nieuwe Niedorp.

Tekst gaat verder onder de foto.

Oprichter Piet Helder van vereniging de Dorstige Biet - Foto: NH Media

Mariette van de Berg uit 't Zand is de meest recente winnaar van de teelwedstrijd. Afgelopen jaar debuteerde ze en ging ze er met een biet van dik 44 kilo meteen met de hoofdprijs vandoor. "We zijn er vorig jaar met een acht buren aan begonnen onder het motto 'Beat je buren". We gaan drie keer per seizoen bij elkaar langs bij elkaar en dan doen we koffie met wat lekkers. Het is zo ontzettend gezellig."

Parasolletje er boven

Haar succes is een typisch geval 'geheim van de smid'. Ze wil er niet veel over loslaten, maar één ding is wel duidelijk: "Je moet er eigenlijk het hele jaar achteraan lopen. We zijn deze zomer niet weg gegaan, maar vakantie gevierd vanuit huis. Dit jaar was het heel zonnig en dan maar water geven, parasolletje er boven, mest geven. Een buurman gaat nog verder, trouwens. Die heeft een systeem gebouwd zodat hij via een app vanaf Kos zijn biet water kon geven." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Mariëtte van den Berg, winnaar van de wedstrijd in 2023 - Foto: NH Media

Vandaag gaan de bieten dus de grond uit. Dat doet de rooiploeg, er zijn heel strengen regels voor. Of de biet van Mariëtte kans maakt, durft ze niet te zeggen. "Je kan niet goed zien hoe groot ze zijn. Ik hoop dat ze net zo groot zijn als vorig jaar maar je kunt het gewicht onmogelijk vaststellen. Dat wordt echt een verrassing.", zegt Mariëtte van den Berg.

Pas over een week wordt dan duidelijk wie er echt gewonnen heeft tijdens het zogenaamde Bietenbal. Oprichter Piet Helder kan zich daar nog mooie verhalen over herinneren. "We hebben een keer een enorme dieplader voor de deur gezet met een voederbiet in een kist. Iedereen stond zich te vergapen hoe groot die wel niet moest zijn. En we hebben de winnende biet een keer op een kameel naar binnengedragen. En op een wielrenfiets, sportverslaggever Theo Koomen gaf daarbij live-commentaar."

Tekst gaat verder onder de foto.

De beginjaren van de Dorstige Biet met oprichter Piet Helder staand rechts - Foto: Adrie Beemsterboer, vereniging de Dorstige Biet

De inmiddels 76-jarige Helder is verhuisd naar een kleinere woning, maar telen doet hij nog altijd. In de gemeenschappelijke tuin staan de bieten mooi bij elkaar. "Ik heb maar een paar keer geen bieten gehad omdat ik dan jurylid was. Maar ook nu staan ze weer in de tuin. Het is toch prachtig dat we zo als vereniging gegroeid zijn. Daar ben ik erg trots op."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Bietenbal in 1979 met zanger Willem Duyn - Foto: Adrie Beemsterboer, vereniging de Dorstige Biet

Ook voorzitter Sjon Borst uit Heerhugowaard is erg blij met het jubileum. Nergens bestaat een wedstrijd als deze. "Het is heel bijzonder natuurlijk. Dat zo'n wedstrijd al zo lang mee gaat dat is echt uniek. We gaan dit jaar boven in de 400 bieten rooien. Mensen vinden het gewoon gezellig en je kunt het thuis doen. Als ze één keer op het Bietenbal geweest zijn dan doen ze het volgende jaar weer mee. Het is een sociaal gebeuren."

Best bewaarde geheim

Op zaterdag 9 november wordt duidelijk wie dit jaar de zwaarste voerderbiet ter wereld heeft gekweekt. De rooiploeg gaat vandaag alle adressen af om de bieten af te wegen maar houdt daarna de kaken stijf op elkaar, vertelt voorzitter Sjon Borst: "Het wordt een spannende dag. Het weer ziet er goed uit. En daarna is het wachten. Bij de overheid ligt altijd van alles op straat, maar bij ons niet! Het best bewaarde geheim van Noord-Holland Noord."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]