Tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk veranderde het leven van Menno (29) ingrijpend. Na een val van 10 meter op een ijzige ondergrond kon hij niet meer opstaan en voelde hij niets meer in zijn onderlichaam. Nu zet Menno zijn ervaring om in actie en heeft hij een rugbeschermer ontwikkeld om anderen te beschermen tijdens intensieve sporten.
Menno houdt dwarslaesie over na val piste - NH Nieuws
Nadat Menno met een helikopter van de piste werd gehaald en in het ziekenhuis van Innsbruck werd geopereerd, kregen hij en zijn familie slecht nieuws: zijn ruggenwervel was verbrijzeld, en herstel leek uitgesloten. Maar eenmaal uit de narcose bleek er toch een sprankje hoop, hij voelde toch nog iets in zijn benen. Het bleek een incomplete dwarslaesie te zijn. Maar hoe ga je om met zulk nieuws? De emotionele impact volgt pas later. "De volgende dag daalt het in en kun je met zijn allen wel een potje janken. Maar dat is ook gezond denk ik."
"De volgende dag daalt het in en kun je met zijn allen wel een potje janken"
In eerste instantie dacht Menno aan een langdurige blessure, maar niet dat herstel onmogelijk zou zijn. Ook nu, na een intensief revalidatietraject en fysiotherapie bij NeuroMove in Amsterdam, blijft hij hopen op volledig herstel.
Om anderen te behoeden voor wat hij heeft moeten doormaken en om geld in te zamelen voor dwarslaesie-onderzoek, heeft Menno zijn eigen bedrijf opgericht: SPINES. Met dit bedrijf ontwikkelt en verkoopt hij rugbeschermers voor sporten zoals skiën, snowboarden, paardrijden en wielrennen. Hiermee wil hij niet alleen bewustzijn creëren bij mensen, maar ook geld inzamelen voor onderzoek, zodat anderen dezelfde kans op herstel krijgen die hij heeft gehad.