De groep jonge Tuitjenhorners die al vijf jaar probeert een eigen woonwijk te bouwen, voelt zich in de steek gelaten door de gemeente Schagen. De jongeren begonnen in 2019 met het project, maar staan nog steeds bij het begin. Ze missen daadkracht bij de gemeente en er wordt veel te weinig gecommuniceerd, vinden ze. "Er wordt telkens beterschap beloofd, maar er gebeurt niets", zegt voorzitter Tim van Brederode.
Je eigen huis bouwen: het klinkt heel romantisch, maar het blijkt allesbehalve simpel te zijn. Vol enthousiasme stapten jongeren in 2019 in bij CPO Tuitjenhorn. Maar vijf jaar later is driekwart van die oorspronkelijke groep afgehaakt en heeft het enthousiasme plaatsgemaakt voor frustratie en wantrouwen.
Wat is CPO?
Bij CPO, collectief particulier opdrachtgeverschap, realiseert een groep bewoners zelf een nieuwe woonwijk. Als collectief zijn zij zelf de opdrachtgever van hun eigen bouwproject. De groep kiest gezamenlijk voor het ontwerp, de indeling en het bouwmateriaal van de huizen. De kosten blijven relatief laag omdat er tegen de kostprijs gebouwd wordt en er geen projectontwikkelaar tussen zit. Tijdens het proces krijgt de groep advies van een CPO-coach.
Het oorspronkelijke idee was zo mooi: de gemeente Schagen wilde een stuk grond, dat al 30 jaar in haar bezit was, afstaan voor woningbouw. Het moest een mix van senioren- en starterswoningen worden. De ouderenwoningen zouden door een woningbouwvereniging worden neergezet, de starterswoningen mochten door de jongeren zelf worden gebouwd.
"We staan eigenlijk nog steeds aan het begin", vertelt Tim van Brederode (30), voorzitter van CPO Tuitjenhorn. Er zijn wel plannen geweest, twee keer zelfs, maar die zijn beide keren afgeschoten. De eerste keer hield de provincie het tegen, de tweede keer de gemeente zelf. Sindsdien werkt de gemeente aan een nieuw plan, al weet de CPO hier officieel niet van. Tim is het te weten gekomen via een WOO-verzoek.
Veel animo voor CPO Tuitjenhorn
Even terug naar het begin. Als de gemeente Schagen in 2019 met de woningbouwplannen voor de Bogtmanweg komt, roept ze specifiek jonge Tuitjenhorners op om zich aan te melden en zich te verenigen in een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap).
De voordelen van zo'n CPO zijn onder andere dat er geen projectontwikkelaar tussen zit, waardoor de kosten relatief laag blijven. Aantrekkelijk voor starters, vooral als dat ook nog betekent dat je in je eigen dorp kunt blijven wonen. En dus waren er vijf jaar geleden genoeg gegadigden.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hoewel de aanvankelijke planning was dat de eerste huizen er in 2023 zouden staan, is nog steeds geen paal in de grond geslagen. Er wordt nu gestreefd naar 2026 en 2027. En zelfs dat is nog lang niet zeker. Tim van Brederode vindt het een kwalijke zaak: "Je kunt mensen niet jarenlang, zonder perspectief te bieden, aan het lijntje houden."
Het jarenlange gebakkelei is één ding, maar de jongeren lopen er ook tegenaan dat zij steeds minder betrokken worden bij het maken van plannen. (Tekst gaat hieronder verder)
Tijdlijn
2019: De gemeente laat weten nieuwbouwwoningen te willen bouwen aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn en doet een oproep aan jongeren in het dorp om zich te verenigen in een CPO.
2020-2021: Er wordt actief om inbreng gevraagd bij het maken van een woningbouwplan.
2022: Het eerste ontwerp voor woningbouw aan de Bogtmanweg wordt in juni goedgekeurd door de gemeenteraad, maar in juli tegengehouden door de provincie. De laatste (ARO) vindt het plan ruimtelijk gezien niet mooi en niet passen in een dorp als Tuitjenhorn.
2023: Er komt een tweede ontwerp, dit keer opgesteld door een externe partij. De gemeente Schagen houdt dit plan zelf tegen, omdat ze voorziet dat het financieel onhaalbaar is. Er blijken meer uitdagingen bij te zijn gekomen, waaronder spuitzones en milieucontouren.
2024: De gemeente werkt aan een nieuw plan, waarbij het te ontwikkelen gebied groter is dan bij de eerste twee ontwerpen. Aan CPO Tuitjenhorn hebben gemeenteambtenaren laten weten dat, als de benodigde grond kan worden bijgekocht en het plan rond is, in fasen zal worden gebouwd. De verwachting is dat er eind dit jaar zekerheid is of het door kan gaan. Streven is dat de eerste woningen begin 2026 worden gebouwd, en eind 2026 opgeleverd.
Wat er gebeurt als de benodigde extra grond niet kan worden aangekocht - of dan het hele woningbouwplan aan de Bogtmanweg wordt afgeschoten - is niet bekend. Wel heeft de gemeente Schagen vorige week aan de CPO-leden tussen neus en lippen door laten weten dat ze 'parallel aan dit plan blijft kijken naar alternatieve woningbouwlocaties'.
Waar bij het eerste plan, dat in 2022 door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, nog veel inbreng van CPO Tuitjenhorn wordt meegenomen, is dat bij het tweede plan anders. Dat wordt door een externe partij in opdracht van de gemeente gemaakt. Nadat ook dat vorig jaar wordt afgeschoten, wordt nu - schijnbaar in het geheim - gewerkt aan een nieuw plan.
De gemeente laat zich ook tegenover NH Nieuws nog niet uit over een nieuw plan. Wel laat het weten dat 'de kans bestaat dat de ontwikkellocatie wordt vergroot'. Tim van Brederode bevestigt dat in de nieuwste plannen een groter gebied staat ingetekend.
De gemeente wil een groter plan, zodat het financieel haalbaarder wordt. Maar daarvoor zou de gemeente dan wel grond van particulieren moeten aankopen, die wellicht niet willen verkopen. Dit vergroot de onzekerheid voor de jongeren in de CPO.
Tijd om besluit te nemen
Het voelt nu voor de groep als een houdgreep, zegt Van Brederode. "We zitten in een raar vacuüm: we worden niet betrokken bij het proces, maar hebben wel recht op die woningen. En we kunnen er niet uit stappen, want dan wordt de grond aan een andere partij aangeboden. Maar we horen ook al maanden vrijwel niets. Elke maand is er een kort overleg met de gemeente, waar we worden bijgepraat, maar tegelijkertijd maar weinig horen. Het hele voordeel van een CPO is voor mij inmiddels weg: er is vertraging en goedkoop bouwen lukt ook al niet meer."
Hij vindt dat het tijd is om een besluit te nemen, zeker nadat na het vorige plan was geoordeeld dat het woningbouwplan financieel onhaalbaar was. Daarbij kijkt hij met name het gemeentebestuur en verantwoordelijk wethouder Simco Kruijer aan. "Zorg dat je het project financieel haalbaar maakt óf oordeel dat het niet haalbaar is en ga het ergens anders proberen." Op de ambtenaren heeft hij geen kritiek: "Zij doen ook maar wat ze kunnen."
Overwegen juridische stappen
Van Brederode vervolgt: "Wij hebben als CPO al 100.000 euro aan kosten gemaakt voor de inhuur van architecten en bouwbegeleiders bij het maken van de plannen. We hadden die kosten nooit hoeven maken als de gemeente ons niet vroeg om mee te denken bij het maken van de woningbouwplannen. Daarom overwegen we juridische stappen tegen de gemeente om schadeloos te worden gesteld. Wat mij betreft, is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Toch zal ik het nog niet doorzetten, want het zorgt voor alleen maar meer vertraging en slechtere verhoudingen. Maar ik houd het wel in mijn achterhoofd als optie."
"Wij erkennen dat de communicatie in het project tot ongeveer een half jaar geleden stroef verliep"
Wethouder Simco Kruijer van de gemeente Schagen laat in een reactie aan NH weten de kritiek van Tim van Brederode 'jammer te vinden'. "Wij erkennen dat de communicatie in het project tot ongeveer een half jaar geleden stroef verliep. Daarom hebben wij enkele maanden geleden concrete afspraken met het CPO-bestuur gemaakt om de communicatie en de samenwerking te verbeteren."
"Zo vindt er vierwekelijks overleg plaats tussen het CPO en de gemeente, weten we elkaar buiten die overleggen ook regelmatig te vinden en proberen we daarin zo open en transparant mogelijk naar elkaar te zijn. Wij waarderen deze gesprekken. Het helpt ons richting het gezamenlijke doel; het realiseren van een nieuwe woonwijk voor Tuitjenhorn."
'Oplossen uitdagingen Bogtmanweg kost tijd'
Kruijer vervolgt: "Het project Bogtmanweg is een complex project vanwege allerlei uitdagingen in het plangebied. Het oplossen van deze uitdagingen kost tijd. Dat verhaal leggen wij uit, zowel aan het CPO-bestuur als aan de leden. Wij hebben begrip voor de onvrede van CPO-leden dat zaken zo lang duren. De realisatie van woningbouwprojecten kent nu eenmaal een doorlooptijd van jaren."
"De heer Van Brederode heeft zowel mijn telefoonnummer als die van de betrokken ambtenaren en kan ons altijd bellen als hij niet tevreden is over de communicatie. Ik vind het zelf niet correct om hier via de media verder op in te gaan."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Abonneer je op ons Whatsappkanaal voor het laatste nieuws uit de regio
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]