De drie onbewaakte spoorovergangen in het Heilooërbos zijn gevaarlijk en moeten daarom verdwijnen. Om de spoorlijn door het wandelgebied veiliger te maken, krijgt de gemeente Heiloo van de provincie een bijdrage van 2,2 miljoen euro. En nu ligt er ook een plan, vertelt gedeputeerde Jeroen Olthof: "Het is gelukt om de puzzel te leggen."
Bij de overgangen op landgoed Nijenburg zijn er volgens de gemeente relatief veel pogingen tot zelfdoding. Maar het ontbreken van beveiliging zorgt ook bij onoplettendheid van overstekers voor gevaarlijke situaties.
ProRail, de gemeente en Natuurmonumenten (de eigenaar van het landgoed) hebben samen een plan gemaakt, waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Ongelijkvloerse overgangen
Het idee is dat de drie overgangen compleet verdwijnen. In plaats daarvan komt er een houten voetgangersbrug op de Stetlaan en een fiets- en wandeltunnel bij de oude overgang op de verlengde Kuillaan. Aan de westkant van het spoor kan een nieuwe toegangsweg worden aangelegd. Daar kunnen bewoners en fietsers richting Alkmaar gebruik van maken.
De gemeente verwacht volgend jaar een beslissing te nemen over de vergunningen voor het plan.
Ook onderdeel van het plan: een doorgaande fietsverbinding tussen Heiloo en het westen van Alkmaar en richting Bergen. Er komt een nieuw stuk fietspad bij en dit zal voor bewoners van de Westerweg en omgeving een kortere weg naar de kust opleveren.
Scheelt stuk omfietsen
"Het plan zorgt voor een betere verkeersveiligheid en wandelaars kunnen blijven genieten van dit mooie natuurgebied." Het biedt volgens Olthof ook de kans een ontbrekende schakel in het regionale fietsnetwerk aan te leggen: "Dat scheelt een stuk omfietsen tussen Heiloo een de westkant van Alkmaar."