De fietsbrug in de duinen bij Parnassia aan Zee in Bloemendaal was een succes, maar gaat nu toch weg. Ondanks dat de duinpaden opnieuw onder water dreigen te lopen gaat de tijdelijke constructie in november uit elkaar.
"We hebben altijd gezegd dat het een tijdelijke brug is, dus het zal geen verrassing zijn dat hij op een dag ook weer weg is", legt Gert Jan Vreken van duinbeheerder PWN uit.
Tijdens de zomermaanden konden veel fietsers en wandelaars via de brug, die uit twee delen bestaat, door de duinen naar Parnassia aan Zee. De paden stonden daar, door de hoge grondwaterstand en de hevige regenval, onder water.
Tekst loopt door na de foto.
De aanleg en huur van bruggen raakt PWN in de portemonnee. "Het is een hele kostbare zaak. Het gaat om tienduizenden euro's. De grootste drukte is voorbij, de meeste toeristen zijn weer weg. Dan moet je toch een afweging maken. We hebben ervoor gekozen om de brug niet langer te laten liggen. We kijken volgend voorjaar weer wat de situatie daar dan is", legt Vreken uit.
Te duur en veiligheid komt in het geding
"Het kan zomaar zijn dat de paden op die locatie dan op vier of vijf plekken zijn ondergelopen. Dan moet je daar wellicht meer bruggen gaan plaatsen, maar dat doen we liever niet. Zoals gezegd, het is erg duur en ook niet wenselijk vanwege de veiligheid. Hulpdiensten moeten er geen hinder van ondervinden."
Ook het plaatsen van bruggen elders in de Kennemerduinen is voorlopig niet aan de orde, vanwege de kosten en de veiligheid. "Het hangt helemaal af van de hoeveelheid regen die er valt en de grondwaterstand", zegt Vreken.
Dan toch via olifantenpaadjes?
Als je afgelopen jaar als fietser of wandelaar bij een ondergelopen duinpad aankwam, dan moest je rechtsomkeert maken. "Zo denken we er nog steeds over. Olifantenpaadjes zijn ver van het ondergelopen pad en gaan dwars door de natuur heen. Dat is slecht voor de planten en dieren die er leven. De omleidingen volgen is dan de beste optie. Parnassia was en is bijvoorbeeld ook prima bereikbaar via de Zeeweg", vertelt Vreken.
Veel bezoekers kozen toch voor een korte omweg buiten de officiële paden, wat niet de bedoeling is. Anderen lieten zich niet weerhouden door het hoge water en gingen juist voor de natte route, al was het maar voor een goede foto.
Tekst loopt door na de foto.
Toch lijkt PWN de komende maanden iets soepeler om te gaan met de onofficiële routes. "We kijken nu, samen met de boswachters, of er genoeg alternatieve routes te vinden zijn om van A naar B te komen. Zo niet, wellicht dat je dan toch via enkele olifantenpaadjes, vlak langs de paden, mag. Die zijn afgelopen jaar toch al ontstaan."
Beter communiceren
Via de website, het bezoekerscentrum en met bordjes in de duinen worden bezoekers daarvan op de hoogte gebracht. "We moeten dat nog beter communiceren naar de bezoekers. Dat het duidelijker is waar je rechtsomkeert moet maken en waar je de alternatieve paadjes dan wel mag gebruiken."
Reactie Fietsersbond
Marc van den Berg van de Fietsersbond is blij dat PWN een tijdelijke brug heeft geplaatst. "We hebben ons daar erg hard voor gemaakt." Hij is tevreden over de gesprekken met de duinbeheerder, maar heeft nog wel wat kritiek.
"Er is een structurele oplossing nodig. Daar zijn bruggen een onderdeel van, maar volgens ons is het ook mogelijk om droge wandelpaden open te stellen voor fietsers. Zodat we dan wel een rondje door de duinen kunnen fietsen."
"En denk ook aan de 'servicewegen'. Dat zijn wegen waar de brandweer gebruik van maakt tijdens duinbranden. Dat ligt natuurlijk gevoelig bij PWN, maar de hulpdiensten rijden er zo goed als nooit en die paden liggen hoger en zijn dus droog. Mocht het water weer met bakken uit de hemel komen, dan zou je het hek daar gewoon open kunnen zetten voor fietsers."
Gert Jan Vreken: "We hopen dat de extreme regenval van afgelopen jaar eenmalig was en dat het de komende maanden meevalt. En we hopen ook op een beetje op begrip van fietsers en wandelaars."
"Het water zorgt natuurlijk voor beperkingen, maar door de hevige regenval en hoge grondwaterstand kunnen bezoekers ook op een net wat andere manier van de duinen genieten. Bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van hele andere soorten, die je normaal niet in de duinen ziet."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]