In slechts vijf maanden tijd heeft stichting De Vrienden van Bioland genoeg geld ingezameld om vier hectare grond bij Eenigenburg te kopen. Deze grond, "Het Pronkstuk" genaamd, wordt verpacht aan biologische tuinder De Lepelaar, die er een biodivers paradijs van maakt. "Mensen worden geraakt door ons verhaal."
De Stichting Vrienden van Bioland Regio Schagen, zoals de club eigenlijk heet, heeft in een ongekend tempo bijna het volledige bedrag van vijf ton opgehaald om een stuk land nabij de Westfriese Omringdijk te kopen. Dit gebied, dat ze toepasselijk "Het Pronkstuk" noemen, moet een biodivers paradijs worden.
Het initiatief werd genomen door drie bestuursleden van de stichting, die meer leven willen brengen in hun directe omgeving – zowel boven als onder de grond. Het aangekochte terrein is momenteel een eenvoudig grasland met weinig biodiversiteit, maar in samenwerking met biologische boerderij De Lepelaar hebben ze grootse plannen om het om te vormen tot een levendig ecosysteem.
"We vinden het echt helemaal geweldig. We hebben er altijd in geloofd, maar het moet dan nog wel even gebeuren", vertelt Maaike Wijnberg enthousiast. Jaap Rengersen: "We hebben gezegd vijf ton in vijf maanden, dat is een ton per maand. Maar zo is het niet helemaal gegaan. Vooral de laatste tijd ging het hard lopen."
“In Afrika hebben ze een mooi gezegde: Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”
Via donaties en schenkingen is er bijna 500.000 euro ingezameld. Omdat er al een overbruggingslening klaar staat, voor het geval dat, kan het project altijd doorgaan. Ondertussen blijft het geld voorzichtig binnenkomen en hoopt het bestuur het zo te kunnen betalen. Jaap Rengersen: "De teller stond maandag op 457.000 en dinsdag op 463.000, dus dat gaat hartstikke goed." Lisa Johnson: "In Afrika hebben ze een mooi gezegde: Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. En dat is wat hier gebeurd."
Het geld is opgehaald in de wijde omgeving van Eenigenburg, onder andere door een speciaal Pronkstuk-diner en filmvoorstellingen van Onder het Maaiveld, een documentaire over het leven onder de grond. "In die film gaat het onder meer over het schimmelnetwerk onder de grond, dat alles met elkaar verbindt en voedt. Zo is het eigenlijk ook bij ons gegaan," vertelt Maaike Wijnberg.
"Het is echt een burgerbeweging", zegt Lisa Johnson. "We hebben zoveel mensen gesproken; inmiddels zijn er al driehonderd mensen 'vriend' geworden van onze stichting. Mensen worden geraakt door ons verhaal en zijn blij dat ze eindelijk iets kunnen bijdragen in hun directe omgeving – op een heel concrete en zichtbare manier." Jaap Rengersen voegt toe: "We doen het echt samen. Iedereen vond het een geweldig initiatief en wilde kijken hoe ze kon bijdragen, en dat ging verder dan alleen financieel."
Vanaf 2025 in handen
De komende tijd blijft de stichting geld inzamelen om het stuk land volledig te kunnen betalen met schenkingen en leningen. Per 1 januari 2025 is Het Pronkstuk dan volledig in handen van de stichting. Boerderij De Lepelaar kan het dan omvormen naar biologische grond. Maaike Wijnberg: "Daar zijn ze wel even mee bezig. Als eerste komt er een bloemenmengsel te staan. Daarna misschien iets van peulvruchten. Na drie jaar kan het echt als biologische landbouwgrond gebruikt worden."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Abonneer je op ons Whatsappkanaal voor het laatste nieuws uit de regio
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]