De rol van de Zandvoortse politiek rond Sandevoerde lijkt voorlopig uitgespeeld. Volgens Mirko Gerrits (22) van ZEE was de motie die vorige week werd weggestemd, een laatste kans om de camping te behouden. "De bal ligt nu bij de kampeerders en de omwonenden. Het is wachten op een uitspraak van de rechter, pas dan komt de gemeenteraad weer in beeld."
De Zandvoortse lokale partij ZEE maakt zich sterk voor de vaste gasten van camping Sandevoerde. Maar het lijkt een ongelijke strijd tegen de nieuwe eigenaar, die er een bungalowpark van wil maken. De politieke verhoudingen in het kustdorp helpen ook niet mee. "De overheid heeft een verantwoordelijkheid richting de kampeerders", zegt fractievoorzitter en oprichter Mirko.
Familiebijeenkomst
We spreken af bij een populair strandpaviljoen aan de Boulevard Barnaart. Het is een regenachtige middag. Jonge politicus Mirko arriveert met Marcel Sukel, die als commissielid alles weet over de ontwikkelingen bij de Zandvoortse camping. Marcel is overigens ook de vader van Gerrits. Om de familiebijeenkomst compleet te maken, komt de broer van Mirko de koffie en thee brengen. Hij werkt bij de strandtent.
Mirko is pas 22 jaar oud, maar zit nu al ruim twee jaar in de gemeenteraad. Hij richtte de lokale partij ZEE (Zandvoort Echt Een) zelf op. "Ik ben al sinds mijn twaalfde erg geïnteresseerd in de politiek. Ik vind dat de democratie niet helemaal goed meer werkt. Coalitiepartijen houden zich aan de onderlinge afspraken en staan niet echt open voor ideeën van de oppositie."
"We hebben goede plannen, maar we voelen ons vaak buitenspel gezet"
"We zijn met één zetel een kleine partij", legt Mirko uit. "Maar we hebben wel goede plannen. Helaas worden die vaak afgewezen. En dan niet op de inhoud, maar omdat het geen plan van de coalitie is. We voelen ons vaak buitenspel gezet."
'Bouwstop is best mogelijk'
ZEE werd een week geleden ook buitenspel gezet. De partij diende - met steun van de rest van de oppositie - een motie in rond camping Sandevoerde. Maar de oproep om het verlenen van vergunningen aan de nieuwe eigenaren van het terrein stop te zetten, werd met een overgrote meerderheid weggestemd.
Volgens verantwoordelijk wethouder Martijn Hendriks zou de motie 'onuitvoerbaar zijn'. Mirko: "Wij denken dat de wethouder best een bouwstop kan afkondigen, zoals de gemeente Bloemendaal heeft gedaan bij camping Vogelenzang. Maar hij zegt simpelweg dat het niet kan."
Dossier Sandevoerde
Het terrein van camping Sandevoerde is gekocht door het bedrijf Kennemer Park, dat er 250 chalets wil bouwen. Onlangs kregen de 120 kampeerders met een vast huurcontract opnieuw een brief waarin staat dat hun huur wordt opgezegd. De recreanten moeten het terrein met ingang van 2025 verlaten, schrijft Kennemer Park.
Die vaste kampeerders haalden vorig jaar nog hun gelijk bij de rechter. Die vond dat de huurcontracten niet mochten worden opgezegd, omdat er nog geen concreet plan lag voor de toekomst van het terrein in de duinen. Dat complete plan ligt overigens nog steeds niet op tafel.
Marcel: "Ik heb het idee dat niemand in de gemeenteraad blij is met de plannen van de nieuwe eigenaar van Sandevoerde. Maar als de wethouder zegt dat ze geen vergunning nodig hebben om te bouwen, dan neemt iedereen dat maar aan. Ik ben planoloog, dus ik kan bestemmingsplannen goed lezen. Eigenlijk mag daar helemaal geen commerciële camping of bungalowpark staan."
Campinggasten op kosten gejaagd
"Het is toch gek dat zo'n bedrijf de vaste campinggasten opscheept met allerlei kosten, bijvoorbeeld om rechtszaken te voeren. Die mensen krijgen het idee dat ze zomaar opzij kunnen worden geschoven, zonder dat iemand naar ze omkijkt. De overheid heeft daar ook een verantwoordelijkheid in, vinden wij", vult Mirko aan.
Tekst loopt door onder de foto.
Marcel vindt het een oneerlijke strijd. "Een bedrijf met grote financiële belangen en diepe zakken versus gewone mensen die met de pet rondgaan om zo'n rechtszaak te betalen. Maar er wordt in het dorp geld voor ze opgehaald en ook lokale ondernemers doen een duit in het zakje. Dat is mooi."
"De bal ligt nu bij de kampeerders en omwonenden"
Maar de rol van de Zandvoortse politiek rond Sandevoerde lijkt voorlopig uitgespeeld. Volgens Mirko was de motie die vorige week werd weggestemd, een laatste kans. "Met ZEE hebben we gedaan wat we konden. De bal ligt nu bij de kampeerders en de omwonenden. Het is wachten op een uitspraak van de rechter, pas dan komt de gemeenteraad weer in beeld."
Concreet plan ontbreekt
In een eerdere zaak kregen de kampeerders gelijk. Hun huurcontracten mochten volgens de rechter niet worden opgezegd, omdat er geen compleet plan voor de toekomst van Sandevoerde lag. Dat plan is nog altijd niet bekend. Het laatste woord over de camping is dus nog lang niet gezegd.
Tekst loopt door onder de foto.
Ook al is het vaak een moeizaam gevecht, Mirko heeft geen spijt dat hij in de politiek is gestapt. "Je leert er ontzettend veel van. Ik heb de afgelopen jaren veel meegemaakt, maar ik loop hier nog altijd met een glimlach rond. Bij de volgende verkiezingen sta ik gewoon weer op de lijst, als de partij me dat gunt."
Marcel: "Ik ben heel trots op Mirko. Als mens en als politicus. Ook al ben ik zijn vader, hij helpt mij meer dan andersom. Als hij wil, kan hij een mooie carrière in de politiek tegemoet zien."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]