Ga naar Content

Aerdenhouters vrezen voor meer wateroverlast, provincie zet nog geen pompen in

Met angst kijken Aerdenhouters toe hoe de regen weer met bakken uit de lucht komt. Ze hebben al tijden last van het hoge grondwaterpeil in de gemeente. Kelders en souterrains stromen vol bij stortbuien. Maar de provincie ziet nog geen reden om extra pompen in te zetten. 

Verbouwde keuken onder water in Aerdenhout - Foto: Privéfoto

De keuken van een Aerdenhouts gezin dat verbouwd wordt staat blank. "Ze zouden deze week het beton voor de vloer storten, maar dat is nu uitgesteld. Deze mensen zijn mooi in de aap gelogeerd."

Thea Bruins heeft dit weekend een rondje door het dorp gedaan om de wateroverlast maar weer eens te inventariseren. Ze klopt met een bewonersstichting al enige tijd op de deuren van de gemeente en de provincie voor noodmaatregelen. 

Tekst gaat door na het kader. 

Wat is er aan de hand in Aerdenhout? 

Dat het water vooral de huizen in Aerdenhout instroomt, heeft volgens een laatste onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren te maken met oververzadigde duinen. Sinds 20 jaar wordt er door PWN geen drinkwater meer gewonnen uit de zoetwaterbel onder de duinen. In de nabijgelegen Amsterdamse Waterleidingduinen gebeurt dat nog wel. 

Veel huizen in Aerdenhout zijn deels gebouwd op duinen. vaak met de achterkant lager dan het maaiveld. En in de jaren zeventig toen er veel villa's werden gebouwd, werd een souterrain vaak toegestaan om ervoor te zorgen dat de huizen niet te hoog werden. 

Er ontstaan nu pas problemen, omdat het 't afgelopen jaar meer dan ooit heeft geregend. Gemiddeld viel er landelijk 1.153 millimeter regen in Nederland het afgelopen jaar. 

Geen extra pompen 

Tevergeefs, bleek gisteravond weer. De Provincie gaat geen crisisoverleg met de Veiligheidsregio's beleggen om snel extra pompen in te kunnen mocht dat de komende maanden nodig zijn. De partij JA21 had daar een motie voor ingediend. Die kreeg onvoldoende steun.

Gedeputeerde Rosan Kocken vindt het ook niet nodig, omdat water in de kelder de verantwoordelijkheid is voor de eigenaar van het pand. "Maar onze eigen kleine pompen draaien al continu."

'Te laat'

"Fijn hoor, dat er platen op de fietspaden in de duinen zijn gelegd en dat bij de volkstuintjes in Castricum het water weggepompt is. Maar hier doet Rosan Kocken niets", reageert Thea Bruins.

"We hebben nog zo gevraagd om de duinrellen voor dit najaar al leeg te pompen, zodat de regen er weer opgevangen kan worden. Maar dat staat nog steeds pas gepland voor volgend voorjaar. Dat is te laat."

Tekst gaat door na de foto.

Aerdenhoutse duinrel al vol na 'droge' maanden - Foto: Privéfoto

In een duinrel in een particuliere tuin die op de hoek van de Zandvoorterweg met de Koekoeksweg ligt, is goed te zien hoe het grondwaterpeil dit weekend weer is gestegen. Deze duinrellen zijn beekjes die in de zomer normaal gesproken helemaal droog vallen.

Bij veel regenval kan het water uit de duinen hierdoor naar de lager gelegen rivieren afstromen. Nu loopt het alweer vol, terwijl het echte regenseizoen nog moet beginnen. 

Voorspelling 

"Vorig jaar kregen we pas in december echt overlast in de huizen, maar nu is het al zover." Ook Thea zet haar pomp voorlopig niet meer uit, anders heeft ze weer een laag water in haar souterrain waar ze haar kantoor heeft. Want NH-weerman Jan Visser heeft ook voor vandaag weer flink wat water voorspeld. 

Zie in onderstaande foto's hoe hoog het water in en rondom de Oosterplas in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland alweer staat:

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]